Доколку сакате да аплицирате за добивање на бугарска виза во Скопје, потребно е да закажете термин на специјалниот телефонски број 058 058 555. Аплицирањето за виза трае до 12:30 часот во текот на работниот ден. Закажувањето термин не е бесплатно и ќе ве чини 50 ден. +18% ддв, по минута разговор. Еден повик е невозможно да трае помалку од 3 минути, затоа што телефонски ви ги земаат потребните податоци. Колку што сум запознаен, истиот телефонски број служи и како инфо центар на бугарската амбасада.

Потребната документација за аплицирање, подразбира:

  • апликација за добивање бугарска виза (бесплатна; се подигнува на самото место и е напишана на бугарски јазик);
  • 1 слика;
  • важечки пасош;
  • копија од важечкиот пасош;
  • копија од здравствено осигурување;
  • покана од бугарска страна (доколку не одите како турист).