Гостивар, 1997 – 1 дел


Гостивар, 1997 – 2 дел


Гостивар, 1997 – 3 дел

Сите остаревте (мислам на политичарите) и уште памет не ви дојде. Уште потрагично е што денес сè помалку се разбирате едните со другите.

Кога би им дале шанса на обичните луѓе да се едуцираат квалитетно, тие никогаш не би дошле во состојба да потпаѓаат под простачки влијанија – луѓето би мислеле со своите глави. Се прашувам, колку од обичните граѓани Албанци прочитале што навистина пишува во проблематичната енциклопедија и колку навистина се засегнати од тоа? Исто така, се прашувам колку примитивни се македонските академици што учествувале во пишувањето на енциклопедијата, кога очигледно изнапишале неточни информации?

Оној што забранува, тој се плаши.

Според Википедија, државно знаме се пали:

  • како реакција кон надворешната политика на државата;
  • како реакција против законски забрани;
  • како реакција против национализам;
  • како реакција против актуелната влада или државното уредување;
  • како реакција и наменска навреда кон народот на државата;
  • како реакција за промоција на нечии права.

Во најчест случај, палењето на државното знаме, во земјата чиешто знаме е запалено, се разбира како државна закана. Навистина не разбирам зошто? Ниту живееме како племиња, ниту сме заостанати како во времето кога симболите биле единствениот начин на промовирање разлика, ниту пак имаме потреба со сила да се правиме будали. Ако Албанците на протестот, во четврток (1 октомври 2009) го запалат македонското знаме, тоа единствено ќе покаже дека немаат трунка почит кон државата, за којашто велат дека ја делиме. И тогаш, сосема ќе бидат оправдани денешните протести во Тетово каде се скандирало: „умрете каури“, „вештачка нација“, „Дарданија, Чемерија, Далмација, етничка Албанија“, „Илирида“ и „Голема Албанија“.