Деновиве постојано се појавуваат разни рецензии за успешноста на првата бета верзија од идниот оперативен систем на Microsoft – Windows 7, па читајќи голем дел од нив почувствував дека треба да се истакнат неколку факти:

 • Windows 7 во основата е Windows Vista;
 • Windows 7 не ги намалува масивните хардверски побарувања (види прва точка);
 • Ако имате постар компјутер што работи непречено на Windows XP тогаш тој нема да работи непречено на Windows 7 (види прва точка), но ќе работи супер на Ubuntu, на пример;
 • Windows 7 во моментов не е и најверојатно нема ни да биде побрз оперативен систем од Windows XP (види прва точка);
 • Windows 7 и понатаму користи огромен дел од системската меморија за обавување на основните операции (види прва точка);
 • Мисијата на Windows 7 е да создаде претстава дека новиот Windows е темелно сработен (види прва точка);
 • Доколку не ви се допадна корисничкиот интерфејс на Windows Vista нема да ви се допадне ни оној на Windows 7 (види прва точка);
 • Со Windows 7, Microsoft се бори против сопствените изданија и никако не допира или пак влијае на позитивниот тренд на прифаќање на софтверот со отворен код;
 • Со Windows 7, Microsoft се обидува да си го поврати угледот;
 • Со Windows 7, Microsoft уште еднаш ќе покаже дека нема капацитет на сериозен играч, но сепак ќе успее и овојпат да се извлече на стара слава;
 • По објавувањето на Windows 7 и понатаму ќе се зголемува бројот на ГНУ/Линукс корисници;

Ars Тechnica има навлезено подлабоко во темава и најголем дел од горните заклучоци ќе ги прочитате и во тој текст.

Лично сметам дека нема подобро време за да се започне со проучување на Ubuntu или на некоја друга ГНУ/Линукс дистрибуција од периодов пред да биде објавен „новиот“ Windows. Агонијата на Microsoft ќе продолжи и во понатамошните години. Во тоа сум сигурен.

Ако ви е страв да пробате да сработите нешто на ГНУ/Линукс начин, помислете само колку од времето го губите во чекање на Windows да исцрта прозорци, да ископира датотеки, да прикаже менија, да се исклучи…

Сигурно не се полудени луѓето што велат дека да се работи во ГНУ/Линукс е поефикасно, побрзо, попродуктивно. Сепак потребно е да се има во предвид дека учењето на нов оперативен систем, не е процес што би се случил преку ноќ.