После неколку-месечно малтретирање со предниот приклучок за слушалки, поради тоа што не ми работеше во Ubuntu (знае Дамјан), конечно имам добри вести! :)

Проблемот го решив со една линија код во /etc/modprobe.d/alsa-base.conf:

options snd-hda-intel model=ref-no-jd

За да успеам да разберам во што би можел да се состои проблемот, се послужив со официјалното упатство од Ubuntu. Потоа ги тестирав една по една опциите за мојата звучна картичка:

STAC9227/9228/9229/927x
=======================
  ref		Reference board
  ref-no-jd	Reference board without HP/Mic jack detection
  3stack	D965 3stack
  5stack	D965 5stack + SPDIF
  5stack-no-fp	D965 5stack without front panel
  dell-3stack	Dell Dimension E520
  dell-bios	Fixes with Dell BIOS setup
  volknob	Fixes with volume-knob widget 0x24
  auto		BIOS setup (default)

За тие што можеби сѐ уште имаат проблеми од овој тип, еве еден совет за поефикасно тестирање.

За да ја освежите конфигурацијата на драјверите за звучната картичка, нема потреба да го рестартирате компјутерот. Сѐ што треба да направите, е да ја превчитате ALSA, со помош на следнава команда:

sudo alsa force-reload

И тоа е сѐ! Ќе го постигнете истиот ефект од рестартирањето на компјутерот.

Ако некој има прашања на оваа тема, слободно нека ги постави. Можеби ќе можам да ги одговорам, иако имам релативно скромни познавања на темава.