Неколку пати по ред сум забележал дека, кога дополнувам гориво на бензинската пумпа на Макпетрол на улица Бутелска (бензинска пумпа бр. 64), упорно ми ставаат гориво за неколку денари помалку од тоа што го плаќам. Денес, платив и дополнителни 50 дени повеќе од вообичаено.

Дополнувам гориво за 2.000 денари, вработеното лице ми става гориво за 1.997,3 денари и ми испорачува фискална сметка од 2.000 денари и 50 дени, наплатена преку дебитна картичка.

makpetrol-krade-butel-gorivo-benzinska-pumpa

Каде и да дополнувам гориво на друго место, секогаш ми ставаат гориво за платената сума и плус неколку денари, во зависност од тоа колку е добар рефлексот на раката на вработеното лице. Дури и на други бензински пупми на Макпетрол, но не и на онаа на Бутелска.

И, еве ја математиката. Од 30 души по 3,2 денари, имаме безмалку „стоттче“ (96 денари), од 100 души – 320 денари (ете ја дневницата), од 300 – 960 денари итн.

А ќе си речеш, било случајно…