написи : анимација : RSS

Приказ на написи по хронолошки редослед.


How fast does your PC boot?

Направив едно кратко промотивно видео за Ubuntu. Идејата ја добив експериментирајќи со новото лого на Ubuntu. How fast does your PC boot? – Ubuntu from Goce Mitevski on Vimeo. Анимацијата на логото е изработенa во 3ds max, а рендериранa со V-ray, па потоа сè е споено и доисполирано во Adobe After Effects и Adobe Premiere. […]

How to Train Your Dragon

„How to Train Your Dragon“ e еден од поновите и поквалитетни анимирани филмови. За мене беше вистинско освежување и силно го препорачувам секому. Во филмот на поедноставен начин е разработена мошне сериозна тема – мегусебната толеранција. Денес кога човештвото не може да се освести пред предизвиците на иднината и не умее да разбере дека толеранцијата […]

„9“ – Shane Acker (2009)

„9“ ме разочара. Навистина очекував повеќе од долгометражниот анимиран филм. Кога првпат го видов краткометражниот филм во 2005 година, бев фасциниран од концептот, приказната и атмосферата во филмот. Денес, гледам дека тие елементи, во меѓувреме, претрпeле драстични измени заради кои „9“ се претворил во потпросечна приказна за мали деца. Мислам дека, во денешно време, ни […]

Persepolis

„Persepolis“ е интересен затоа што нема блиски точки со Дизниевите приказни и не им е наменет првенствено на најмладите или барем не на начин на кој тоа вообичаено се прави преку анимираните филмови.

Хромофобија

Мислев да напишам многу повеќе за моменталнава ситуација во нашата Република, но подоцна целосно изгубив интерес од едноставна причина што сметам дека во моментов е многу тешко да се пренесе порака без да биде погрешно сфатена.

„9“ – Shane Acker

„9“ е анимиран филм на Shane Acker објавен во 2005 година. Мрачна атмосфера, многу прашања, напнатост, несигурност, смрт, бегство, херојство… Вистинско ремек дело!

Michaël Dudok de Wit

Michaël Dudok de Wit е генијален уметник (аниматор, режисер, илустратор) од Холандија. Зад себе има богата филмографија и многу освоени награди. Неговото најпознато и најнаградувано дело е осум-минутниот анимиран филм „Father and Daughter“ објавен во 2000 година. Вистинско ремек дело! врска до анимацијата Содржина (од Википедија): A father says goodbye to his young daughter and […]