написи : визуелизација : RSS

Приказ на написи по хронолошки редослед.


TOSMI ’09

Се вратив од Софија, каде престојував осум дена и земав активно учество на TOSMI (Training in Open Source Multimedia Tools) ’09. Оваа обука за мене е од особено значење, бидејќи конечно имав прилика сериозно да му пристапам на Blender и да го запознаам темелно. Учестував на последниот курс од овогодинешната програма – „Blender for Game […]

CAS за џабе

Content-aware scaling е една од новините во Photoshop CS4 со кои Adobe особено се гордее. Зад технологијата се крие мошне корисна можност за интелигентно менување на димензиите на дигитални фотографии без растегнување т.е. без дисторзирање на нивната содржина. Не велам дека технологијата е преценета, ама многу се радувам што веќе има бесплатно решение за проблемот […]

Michaël Dudok de Wit

Michaël Dudok de Wit е генијален уметник (аниматор, режисер, илустратор) од Холандија. Зад себе има богата филмографија и многу освоени награди. Неговото најпознато и најнаградувано дело е осум-минутниот анимиран филм „Father and Daughter“ објавен во 2000 година. Вистинско ремек дело! врска до анимацијата Содржина (од Википедија): A father says goodbye to his young daughter and […]

Минимал

Се минимализирав до даска! Ова е четврта визуелизација за мојот блог и досега е најлесна за очи. Има многу функционални предности во однос на претходната тема и нуди далеку подобра интеграција на севкупните содржини на Паблишер. Уште поважно, темава е идентична во сите најкористени прелистувачи, па и за некомпатибилностите на претходната тема, се најде лек. […]

Ubuntu Title на кирилица

Конечно ја завршив кириличната верзија од оригиналниот Ubuntu фонт (typeface). Преземањето е можно овде или со клик на сликата. Ubuntu-Title е објавен под LGPL, па истото важи и за кириличната верзија од фонтот. Патем, денес видов дека дополнително се објавени различни верзии од оригиналниот фонт на официјалната страница, па понатаму може да се очекуваат и […]

Ubuntu 2.0 на македонски

Еве ја и локализираната верзија од мојата претходна позадина за Ubuntu. Се надевам дека ќе биде од корист. Во моментов работам на кирилична верзија од официјалниот фонт на Ubuntu, па за некој ден и тоа ќе следува…

Ubuntu 2.0

Уште една прилично едноставна и чиста позадина за работна околина на тема Ubuntu. Убаво стои. Па пробајте ја… :) Во меѓувреме се случи и подобрeната Hardy Heron Aurora, а посебно ми е драго што е сè погледана и попреземана. Трудот не бил залуден. :)