написи : лекции : RSS

Приказ на написи по хронолошки редослед.


Звук на преден приклучок за слушалки во Ubuntu

После неколку-месечно малтретирање со предниот приклучок за слушалки, поради тоа што не ми работеше во Ubuntu (знае Дамјан), конечно имам добри вести! :) Проблемот го решив со една линија код во /etc/modprobe.d/alsa-base.conf: options snd-hda-intel model=ref-no-jd За да успеам да разберам во што би можел да се состои проблемот, се послужив со официјалното упатство од Ubuntu. […]

Како се прави додаток за пребарување низ веб-сајт?

Инспириран од тоа што Наум Спасески го направи за редизајнираниот македонски Интернет пребарувач Borg.mk, решив да истражам малку подетално, како всушност може да се направи додаток за пребарување низ било кој веб-сајт, што ќе работи во Mozilla Firefox, Internet Explorer и Google Chrome. Никако не очекував дека ќе наидам на толку едноставна процедура. Mozilla да […]

Како да стекнете нови купувачи во услови на криза?

Денес сите имаат некаков изговор да не потрошат пари и да го одложат купувањето на што и да било. Сите штедат затоа што има економска криза. Штедењето ја отежнува продажбата и делува немотивирачки на трговците. Но, доколку мислите се насочат во позитивен правец, оваа криза може да се искористи за стекнување на цврсти врски со […]

Едубунту

Само што имав прилика да ја погледнам првата емисија од проектот „Едубунту“ на ФОН Универзитет (МТВ1 – 10:30 и 14:30 | МТВ2 – 9:30 и 13:00). Не ми е јасно, зошто проектот е толку евтино продукциски изведен? Не ми е јасно ни, како Министерството за информатичко општество воопшто исплатило средства за олку несериозен проект? Емисиите […]