написи : Македонија : RSS

Приказ на написи по хронолошки редослед.


Моментот кога ќе најдеш свој дизајн на постер, на сајтот на Игор Иванов – Изи

Вчера, случајно го фатив режисерот Игор Иванов – Изи на Канал 103, како зборува за некои од неговите филмови. Ми текна да побарам некои информации за еден негов филм, па го посетив неговиот веб сајт. Разгледав наоколу и стигнав до секцијата за ТВ-реклами. Таму, за некоја реклама што Изи ја работел за фестивалот Браќа Манаки, […]

Blizoo ја блокира портата бр. 465 на својата мрежа [писма од читатели]

Немав претстава дека Blizoo го пренасочува сообраќајот од портата бр. 465 (SMTPS) на својата мрежа. Ако добро сум го разбрал Петар, сообраќајот од динамичките IP-адреси се спроведува преку преку портата бр. 25 низ серверот smtp-relay.cabletel.com.mk што, практично, ги одзема придобивките од користењето на SMTPS. Здраво Гоце, Би сакал да те запознаам со неколку работи за […]

Што треба да знаете за TOTAL, а во One нема да ви кажат

Да ми кажеше некој за овие работи, веројатно немаше да склучам договор со One на 24 месеци. #BadLuckМакедонец за мене, информации за сите останати: Ако склучите договор на крајот од месецот, во сметката за следниот месец ќе ви биде наплатена претплатата за првиот месец од TOTAL. Да, претплатата се наплатува однапред и кога прашав во […]

Колку пари е билет за „Огнени јазици“?

Направив резервација и одам да ги подигнам билетите за „Огнени јазици“ во НУ Драмски Театар – Скопје. Продавачот ми вели 560 денари. Му давам пари и чекам кусур. Ми враќа кусур и не ми дава фискална сметка. Му барам фискална сметка и прво ми дава изговори од типот: сега, само да не ми се смешаат […]

Замрзнати пилешки копанчиња во захевтана кеса

Вчера купив замрзнати пилешки копанчиња во Гиго-Трејд, во Радишани и сабајлево моите ми велат, оди врати ги, проверивме, поминат им е рокот. Проверувам, вистина. Чудно ми падна што пакувањето со копанчиња беше захевтано, а не трајно затворено. Тоа не го забележав претходниот ден. Одам да ги вратам и ѝ се обраќам на една од вработените. Ѝ […]

The Macedonian Economy – NIP Nova Makedonija, 1970

Средувајќи стари работи низ дома, случајно најдов една книга за македонската економија во 70-тите години од минатиот век — The Macedonian Economy. Книгата е издание на НИП Нова Македонија од повеќе автори. Oбјавена e со содржина на англиски и на руски јазик. Во краткиот вовед стои: This publication provides information about the Macedonian economy as […]

Никола Груевски, за хакерите…

На 18 јануари 2013 г., во текот на гостувањето во шоуто на Миленко Неделковски, на телевизијата Канал 5, Мирка Велиновска го прашува Премиерот, Никола Груевски, за хакерите и потоа, тој ѝ одговара. Ниеден од присутните баш и не знае што е хакер, па, дискусијата станува бесмислена.