написи : настани : RSS

Приказ на написи по хронолошки редослед.


Упад во радиото Канал 103 на 13.03.2015 во МТВ

На 13.03.2015 бил извршен упад во радиото „Канал 103“ и била прекината емисијата „Кај Докторот“ од страна на обезбедувањето на МТВ/полиција. Според предлог-годишниот финансиски план на ЈРПМРТ за 2015 година, оваа година ќе бидат издвоени 24.280.000 денари (речиси 395 илјади евра) за обезбедување на објектот на Македонската Радио Телевизија. Услуги за одржување и заштита – […]

Зошто студентите со право протестираат против државниот испит и не треба да престанат

Кратко и јасно: затоа што пристапот на решавање на „проблемот“ со неквалитетното образование е погрешен. Прашање е дали навистина има проблем со квалитетот на образованието во Македонија. Ако образованието е неквалитетно, за тоа најмалку се виновни студентите. Студентите го учат тоа што им е предадено и разликата секако е во начинот на кој што знаењето […]

Промена на RSS на MK GNU/Linux планета

Отсега па натаму, на Планетава, нема да се појавуваат сите записи од мојот блог, туку единствено оние од категоријата „MK GNU/Linux планета“. Ако ме следите преку македонската GNU/Linux планета, отсега всушност ќе следите само дел од содржините на блогот или само оние што се собрани во каналот: http://pablisher.nicer2.com/category/mk-gnu-linux-планета/feed/ Ако сакате да ги следите сите содржини, […]

ЈП Водовод и канализација за Радишани

Неколку пати досега имам пишувано за тоа дека во лето, имаме проблеми со водоснабдувањето во Радишани. До пред неколку години, проблеми немавме, а тие се појавија откако почнаа да ги поставуваат т.н. „нови“ броила за потрошена вода. Оттогаш, континуирано сме засегнати од тоа колку соседите на пониските улици трошат вода или барем така сакаме да […]

Веб-банери за протестот против полициска бруталност

Изработив четири банери за поддршка на протестот против полициската бруталност. Два од банерите се со димензии 125×125 px и се поприменливи за блогови. Третиот банер е поголем и посоодветен за портали. Од него изработив и продолжена верзија за големиот протест в сабота (25.06.2011 год.). Сите банери, освен последниот, носат на http://protestira.me/. Последниот носи на страницата […]

Површен одговор од МВР за Мартин Нешковски

Каков треба да биде граѓанскиот активизам, за власта (ВМРО-ДПМНЕ) да го види како непартиски? И како тоа партијата над партиите, умее да разликува непартиски од партиски активизам, кога и таа самата во изминативе години, додека ја носи земјата во сè поголема неизвесност, нема направено ниту еден непартиски потег и нема донесено ниту една безусловно корисна […]

Не постои добро влијание

„Зашто да влијаеш врз човек значи да му ја дадеш својата душа. Тој не ги мисли своите природни мисли, ниту гори со своите природни страсти. Неговите доблести за него не се вистински. Неговите гревови, ако постои такво нешто како грев, се позајмени. Тој станува ехо на нечија туѓа музика, актер во улога која не е […]