написи : отворен код : RSS

Приказ на написи по хронолошки редослед.


OLPC во Точка – 12.12.2007

На 12ти декември, среда, со почеток од 20:00 часот во Точка (позади соборен храм) ќе се одржи кратка презентација на лаптопот XO, познат како лаптопот за секое дете. Настанот е организиран од страна на Слободен софтвер Македонија во склоп на проектот „Сподели знаење“. Еве го и распоредот за презентацијата: Почеток на настанот. Вовед и објаснување […]

Ubuntu Home Server

Ubuntu Home Server (UHS) ќе биде посебно издание, специјализирано за администрирање на домашна мрежа. Се работи за мошне млад проект, кој сè уште не е официјализиран, но убаво би било да порасне, па да може да му пркоси на Windows Home Server. За повеќе инфо – скромното вики.

„Напред“

Да ми речеше некој дека после година ипол користење т.н. бродбенд Интернет ќе се вратам на dial-up, ќе му се изнасмеев ама и тоа можело да се случи… ќе помине. Еве еден ретро запис напишан на нецели 56K. Мирис на навталин и три важни новини! По безмалку 2 месеци чекање и неуспешен старт, го раскинав […]

Ден на слободен софтвер 2007, сабота, 15 септември [Точка, Магор, Мала станица]

Дискови со слободен софтвер ќе се делат од 11 до 18 часот во кафе книжарницата Магор и културниот центар Точка. На овие места ќе има и презентации во живо на оперативниот систем GNU/Linux. Се што треба да направите е да дојдете и да си земете CD. Во Точка и Магор ќе има и искусни корисници […]

400 милиони лисици

Поминаа 1002 дена од објавувањето на Firefox 1.0 (9. ноември 2004 год.), а (според spreadfirefox.com) резултатот е повеќе од 400 милиони преземања на Интернет прелистувачот со отворен код. Во периодот од појавувањето па сè до денес, Firefox е преземан во просек по 400 илјади пати дневно, иако минатиот месец таа бројка се искачи и над […]

Ubuntu Hardy Heron (8.04)

Одбројувањето и официјално започна. Ќе се брои до април 2008 година. Соопштението е овде.

Handbrake 0.9.0

Handbrake е повеќе-платформски DVD во MPEG4 претворач со отворен код, достапен за GNU/Linux, MacOS X и Windows. Деновиве беше објавена првата официјална јавна верзија од апликацијата, со сериозни новини и измени во однос на претходните тест верии. Кој се обидел со Handbrake знае колку е едноставно да се претвори едно DVD издание во соодветен подвижен […]