написи : политика : RSS

Приказ на написи по хронолошки редослед.


Симболите, јазиците, ДУИ и Охридскиот рамковен договор

Република Македонија е мултиетничка држава, а не држава на два етникуми. Во последно време, произволното толкување на Охридскиот рамковен договор создава навистина големи проблеми во работата на институциите и создава нетпреливост помеѓу припадниците на различните етнички заедници – главно помеѓу Македонците и Албанците. За симболите и знамињата Со поставувањето на албанското знаме во Кичево, ДУИ […]

Прашања до РКЕ заради укинувањето на евтината струја

Извадоци од соопштението за јавност од 3 август 2012 год. Реголаторната комисија за енергетика на Република Македонија енергично и во целост ги отфрла обвинувањата на политичката партија СДСМ. Во својата работа РКЕ се раководи од Законот, мегународните правила и обврски и од водење сметка за најдобрите интереси на Република Македонија. Нашите одлуки обезбедуваат почитување на […]

Буџет на батерии – EVN Македонија: дај, Влада на Република Македонија: на

Кога во 2010 година, EVN Македонија го промени системот за наплата на потрошена електрична енергија, пишав напис. Во него објаснив дека всушност државата е таа што има поголем интерес од зголемувањето на цената на електрична енергија за крајните потрошувачи, а не EVN Македонија. Кај ЕЛЕМ и МЕПСО одат повеќе од 60% од вкупната вредност на […]

Проектот „Скопје дише“ повеќе нема да биде финансиран

Да не остане некажано… „Скопје Дише“ нема повеќе да биде финансиран од градските власти. Многу сум револтиран што ниеден / ниедна од тие неранимајковци / неранимајковки што се клацкаат во советничките фотељи, не се потресе што веќе со месеци не може да се види нивото на загадување на главниот град – претходно видливо преку индикаторите […]

Е-даноци за граѓани – УЈП, реформа, токен, трошоци и др.

Кога денес дознав дека УЈП ќе овозможи поднесување на даночни пријави по електронски пат и за физички лица, многу се израдував. Но, подоцна подобро се информирав и ништо не остана од радоста. Не ми требаше многу време да заклучам дека ова е уште една, како што „новинарите“ би сакале да кажат, т.н. популистичка мерка. Зошто? […]

Да бев новинар во Македонија…

ќе отворев блог под псевдоним и ќе ги изнесував сите шпекулативни или со факти поткрепени сознанија, за матните зделки на актуелната или било која претходна власт; ќе престанев јавно да се омаловажувам, барајќи од човек, партија или маса да ми даде право да си ја работам работата; ќе зборував помалку, ќе читав и ќе размислував […]

Административни сцени во МВР, 11.1.2012 г.

Еден обичен ден во МВР. Гужва, нетрпение, некултура и нервоза. Во ходниот пред собата за забрани – собата 28 – стои шеесет и неколку годишен маж и се плетка во нозете. Дали да тргне и да замине или да му се обрати некому и да постави прашање. Очигледно нешто не му е јасно и не […]