написи : политика : RSS

Приказ на написи по хронолошки редослед.


Алфи, Даниел, убиство, избори, полиција, медиуми…

Просто неверојатно! Истите медиуми што деноноќно чекаат сензации и скандали за да ги филуваат за свои потреби, одеднаш решаваат да молчат и да не известуваат за потенцијално убиство?! Курир, МТВ, Сител, Канал 5… заспавте?! Дејствувањето на политичките партии не завршува ден после изборите. Каде е сега борбата за слобода, соборувањето на режимот, „уривањето“ на диктаторот? […]

Избори 2011: честитка

Ви честитам уште 4 години перење на мозоци и тапкање во место.

Низок притисок во напната атмосфера

Населението од повисоките делови на Радишани (во кое спаѓам и јас), со години има проблем со водоснабдувањето, во текот на пролетните и летните месеци од годината. Штом ќе „пукне“ сонце, населението од подолните делови на населбата, добива речиси континуиран нагон да си игра со водата за пиење со која располага. Се вадат ниви, се мијат […]

Сликовит приказ на балканската транзиција

Мислам дека, подобра слика на балканската транзиција досега немам видено на ниеден друг сериски филм, како што имам видено на „Vratice se rode“. Не сум се сетил порано да го споделам ова со вас, но еве се сетив сега. Премотајте го првиот клип до 4.44 и погледнете. Ете ги сите „зафатени“ политичари, визионери, преродбеници, инвеститори… […]

Цензурата на МВР не му помага никому

Цензурирањето на говорот на омраза, не го оневозможува неговото постоење! Што е важно дали ќе бидат избришани проблематичните пораки, кога свеста на луѓето што ги напишале, ќе остане иста? Спречувањето на говор на омраза на Интернет, е однапред изгубена битка. Проблемот, се разбира, е многу, многу поголем, зашто подразбира иницирање на промени во свеста на […]

Центар на моќ = корупција

Луѓе, централизирањето на моќта и властта секогаш резултира со корупција. Колку е помал бројот на лица што носат определени, да ги наречеме, важни одлуки, толку се поголеми шансите да се влијае на носењето на тие одлуки. Ако јас, Петко и Станко раководиме со Управата за јавни приходи и дојде Вангел – сопственик на обложувалница, да […]

Стари демократии

Денес дури и најстарите демократии на светот се глуви на потребата од промени. Секој пат кога ќе се појави отпор кон одредена т.н. реформа, се посегнува по пендраци и се врши јавно насилство над неистомислениците. Сепак, луѓето што протестираат се подготвени и пендраци да „кркаат“, зашто и покрај сè, сакаат да се чуе, тоа што […]