написи : политика : RSS

Приказ на написи по хронолошки редослед.


The Chekist

Не можам да се сетам, како успеав да стигнам до „The Chekist“ – неверојатно реалистичен филм на Aleksandr Rogozhkin, што прикажува како всушност изгледал т.н. „црвен терор“, за време на руската револуција и руската граѓанска војна. Srubov is a part of CHEKA, the secret police Lenin established after the Bolshevik Revolution. They arrest, interview for […]

Драги македонски политичари,

Како еднаш не ви стане јасно дека опстанувањето на власт не мора да биде невозможна мисија? Тоа не мора да биде проследено со комплицирани тактики на кажување на лаги и манипулирање со јавното мислење. Опстанувањето на власт не мора да биде скандалозно и присилно. Едноставно е! Вие си ја работите својата работа чесно и одговорно, […]

Стапалото на големиот човек

Последниве неколку денови ми е толку напорно да следам вести и толку многу ме револтира тоа што во моментов се случува на нашата т.н. политичка сцена, што добивам силни нагони да изнапишам сè на блогов и да го претворам во пикадо за „државници“, „патриоти“ и останати големци од народните маси. Едвај се воздржувам да направам […]

Компромис

Навистина не ми е јасно, зошто зборот компромис има толку голема тежина за македонските граѓани? Па, решив да истражам… Еве како Wikipedia го дефинира компромисот: To compromise is to make a deal where one person gives up part of his or her demand. In arguments, compromise is a concept of finding agreement through communication, through […]

Колкав ти е хонорарот за Скопје 2014?

Една работа никако да им стане јасна на сите „уметници“, инволвирани во проектот Скопје 2014. „Уметниците“ се навредени и крајно изненадени, секогаш, кога некој новинар ќе се осуди да биде доволно дрзок и да го постави прашањето за хонорарот што го зеле, за да го произведат сопственото дело, за целите на проектот Скопје 2014. Се […]

Стечаен сообраќај

Вчерашната драматична изјава на овој господин и општото однесување на „граѓаните“ на протестот на стечајците се за секаков прекор. Како не разбирате дека со тоа што денес попречувате нечие право, одобрувате во иднина истото право да ви биде вам попречено? Кога човеков вели: „Јас за тоа господине не сум крив што вие немате пари!“ покажува […]

Модерни системи за поскапи услуги

Модернизацијата на системот на услуги на компанијата EVN Македонија е последната голема глупост што помина премолчена од заспаните македонски новинари. Досега не сретнав некои посериозни реакции на оваа тема на блогосферава, па во продолжение ќе се обидам да објаснам зошто модернизацијата на EVN Македонија е државно одобрен грабеж. Да почнам од најочигледните работи. EVN Македонија: […]