написи : политика : RSS

Приказ на написи по хронолошки редослед.


Стечајни денови

Денес на вести се изнагледав возрасни луѓе што имаат изгубено многу во животот, од истата држава за која го дале животот. Некој дал повеќе, некој помалку. Важно е што сите на свој начин учествувале во градењето на ова вечно настинато општество. И сигурен сум дека да знаеле како да го оздрават, одамна ќе го направеле […]

Врти, сучи, бучи

Не се согласувам со актуелното барање на македонските медиуми. Ќе речам, дека е испад, основан на незнаење и неразбирање на придобивките од новите технологии. Ќе речам дека е обид за наметнување на правила на однесување. Ќе речам и дека е во согласност со актуелниот тренд на промовирање на едноумие и бирократија во Република Македонија. Агрегаторите […]

Гостивар, 1997

Гостивар, 1997 – 1 дел Гостивар, 1997 – 2 дел Гостивар, 1997 – 3 дел Сите остаревте (мислам на политичарите) и уште памет не ви дојде. Уште потрагично е што денес сè помалку се разбирате едните со другите. Кога би им дале шанса на обичните луѓе да се едуцираат квалитетно, тие никогаш не би дошле […]

TOSMI ’09

Се вратив од Софија, каде престојував осум дена и земав активно учество на TOSMI (Training in Open Source Multimedia Tools) ’09. Оваа обука за мене е од особено значење, бидејќи конечно имав прилика сериозно да му пристапам на Blender и да го запознаам темелно. Учестував на последниот курс од овогодинешната програма – „Blender for Game […]

Бугарска виза

Доколку сакате да аплицирате за добивање на бугарска виза во Скопје, потребно е да закажете термин на специјалниот телефонски број 058 058 555. Аплицирањето за виза трае до 12:30 часот во текот на работниот ден. Закажувањето термин не е бесплатно и ќе ве чини 50 ден. +18% ддв, по минута разговор. Еден повик е невозможно […]

Хромофобија

Мислев да напишам многу повеќе за моменталнава ситуација во нашата Република, но подоцна целосно изгубив интерес од едноставна причина што сметам дека во моментов е многу тешко да се пренесе порака без да биде погрешно сфатена.

Исто

Што прават другите луѓе во оваа држава? Дали читаат книги? Дали гледаат филмови? Дали работат на сопствената едукација?