написи : три-де : RSS

Приказ на написи по хронолошки редослед.


How fast does your PC boot?

Направив едно кратко промотивно видео за Ubuntu. Идејата ја добив експериментирајќи со новото лого на Ubuntu. How fast does your PC boot? – Ubuntu from Goce Mitevski on Vimeo. Анимацијата на логото е изработенa во 3ds max, а рендериранa со V-ray, па потоа сè е споено и доисполирано во Adobe After Effects и Adobe Premiere. […]

How to Train Your Dragon

„How to Train Your Dragon“ e еден од поновите и поквалитетни анимирани филмови. За мене беше вистинско освежување и силно го препорачувам секому. Во филмот на поедноставен начин е разработена мошне сериозна тема – мегусебната толеранција. Денес кога човештвото не може да се освести пред предизвиците на иднината и не умее да разбере дека толеранцијата […]

„9“ – Shane Acker (2009)

„9“ ме разочара. Навистина очекував повеќе од долгометражниот анимиран филм. Кога првпат го видов краткометражниот филм во 2005 година, бев фасциниран од концептот, приказната и атмосферата во филмот. Денес, гледам дека тие елементи, во меѓувреме, претрпeле драстични измени заради кои „9“ се претворил во потпросечна приказна за мали деца. Мислам дека, во денешно време, ни […]

TOSMI ’09

Се вратив од Софија, каде престојував осум дена и земав активно учество на TOSMI (Training in Open Source Multimedia Tools) ’09. Оваа обука за мене е од особено значење, бидејќи конечно имав прилика сериозно да му пристапам на Blender и да го запознаам темелно. Учестував на последниот курс од овогодинешната програма – „Blender for Game […]

„9“ – Shane Acker

„9“ е анимиран филм на Shane Acker објавен во 2005 година. Мрачна атмосфера, многу прашања, напнатост, несигурност, смрт, бегство, херојство… Вистинско ремек дело!

Homer Simpson Untooned

>> поголема верзија Оригинален запис Анимација Супер Марио на истиот начин

Big Buck Bunny

Вчера беше објавен првиот трејлер за новиот отворен анимиран филм на фондацијата Blender, наречен „Big Buck Bunny“. За видео со повисок квалитет појдете овде. Инаку анимираниот филм, треба да биде објавен во април годинава. За оние што не знаат „Big Buck Bunny“ е краткометражен анимиран филм во целост изработен со помош на софтвер со отворен […]