написи : филм : RSS

Приказ на написи по хронолошки редослед.


The Chekist

Не можам да се сетам, како успеав да стигнам до „The Chekist“ – неверојатно реалистичен филм на Aleksandr Rogozhkin, што прикажува како всушност изгледал т.н. „црвен терор“, за време на руската револуција и руската граѓанска војна. Srubov is a part of CHEKA, the secret police Lenin established after the Bolshevik Revolution. They arrest, interview for […]

Number 12 Looks Just Like You

Случајно или не, дејствието е сместено во 2000 година. Феноменална епизода од The Twilight Zone. Според мене, една од најдобрите во целиот серијал. Напишана од: Charles Beaumont и John Tomerlin Режирана од: Abner Biberman Given the chance, what young girl wouldn’t happily exchange a plain face for a lovely one? What girl could refuse the […]

Изгубени

Заврши Lost. Задоволен сум од тоа што имав прилика да го видам во последната епизода, зашто очекував полош крај. Иако во последните две сезони имаше исклучително слаби епизоди што едвај поминуваа, како целина, Lost за мене е успешен проект. Доколку не сте ја гледале последната епизода од Lost, не читајте понатаму бидејќи има спојлери. Последната […]

How to Train Your Dragon

„How to Train Your Dragon“ e еден од поновите и поквалитетни анимирани филмови. За мене беше вистинско освежување и силно го препорачувам секому. Во филмот на поедноставен начин е разработена мошне сериозна тема – мегусебната толеранција. Денес кога човештвото не може да се освести пред предизвиците на иднината и не умее да разбере дека толеранцијата […]

The Matrix

После неколку години, решив повторно да го гледам The Matrix и да проверам дали филмот и понатаму ќе ми остави толку позитивен впечаток, како впечаток што ми го остави кога за прв пат го гледав. Не само што тоа се потврди, туку симболиката во филмот ја видов (сè уште) толку автентична за актуелното современо живеење, […]

„9“ – Shane Acker (2009)

„9“ ме разочара. Навистина очекував повеќе од долгометражниот анимиран филм. Кога првпат го видов краткометражниот филм во 2005 година, бев фасциниран од концептот, приказната и атмосферата во филмот. Денес, гледам дека тие елементи, во меѓувреме, претрпeле драстични измени заради кои „9“ се претворил во потпросечна приказна за мали деца. Мислам дека, во денешно време, ни […]

Досие Скопје – преземање

Он.нет ги има хостирано сите епизоди од серијата „Досие Скопје“ и тие се достапни за гледање, но нивниот видео плеер е нетипичен, па доколку сакате да преземете било која од епизодите, со помош на некој додатокот за Firefox – на пример: DownloadHelper, нема да можете. Сепак, со помош на Firebug можете да ги дознаете сите […]