написи : GNU/Linux : RSS

Приказ на написи по хронолошки редослед.


Unity, Ubuntu, GNOME 3, Fedora

Мислам дека Canonical многу ја зафркна работата со Unity. Кога се работи за промени на корисничкиот интерфејс, мора да се избегнуваат радикални чекори и мора да се овозможи што е можно помазно преминување кон нова околина. Сметам дека Unity го оддалечува Ubuntu од „мејнстримот“. Доколку планирате да ја надградите вашата дистрибуција на 11.04, имајте го […]

RMS во Скопје – 3 јуни 2010

Еве неколку од моите фотографии од настапот на Richard Stallman. Штета што на панорамата (на крајот) има неколку грешки. Сепак, воопшто не очекував дека ќе биде можно фотографиите да се спојат, од причина што публиката (нормално) постојано се движеше додека фотографирав. Ама, ги спои, верувале или не, Microsoft ICE (Hugin и Adobe Photoshop CS5 даваа […]

Што е супер во новото Ubuntu?

Супер е што конечно е среден звукот. Досега, секогаш кога ќе инсталирав Ubuntu одново, имав проблеми со звукот (имав звук, но тој беше претивок или пак немав звук). Супер е што се додадени контроли за одделни звучници; Супер е што е изменет е ефектот на анимирано затворање на прозорци од 9.04 и сега прозорците се […]

TOSMI ’09

Се вратив од Софија, каде престојував осум дена и земав активно учество на TOSMI (Training in Open Source Multimedia Tools) ’09. Оваа обука за мене е од особено значење, бидејќи конечно имав прилика сериозно да му пристапам на Blender и да го запознаам темелно. Учестував на последниот курс од овогодинешната програма – „Blender for Game […]

Theora компресија

Theora е бесплатен и отворен формат на видео компресија од фондацијата Xiph.org – дел од нивниот проект Ogg (проект што има за цел да овозможи интеграција на кодекот VP3 на On2 Technologies, аудио кодекот Ogg Vorbis и мултимедијалните формати Ogg во комплетно мултимедијално решение, што би било конкурентно на форматот MPEG-4). Ogg Theora припаѓа на […]

За Windows 7

Деновиве постојано се појавуваат разни рецензии за успешноста на првата бета верзија од идниот оперативен систем на Microsoft – Windows 7, па читајќи голем дел од нив почувствував дека треба да се истакнат неколку факти.

Играње игри под ГНУ/Линукс

Пред некој ден, читав интересна сторија со низа тестови (1, 2) што укажуваат на постигнатите перформанси (во број на фрејмови) во играњето на Doom 3 и Enemy Territory под XP, Vista и Wine. Не бев многу зачуден од поголемиот број на фрејмови под Wine отколку на XP и Vista, особено не зашто се работи за […]