написи : MK GNU/Linux планета : RSS

Приказ на написи по хронолошки редослед.


Зошто студентите со право протестираат против државниот испит и не треба да престанат

Кратко и јасно: затоа што пристапот на решавање на „проблемот“ со неквалитетното образование е погрешен. Прашање е дали навистина има проблем со квалитетот на образованието во Македонија. Ако образованието е неквалитетно, за тоа најмалку се виновни студентите. Студентите го учат тоа што им е предадено и разликата секако е во начинот на кој што знаењето […]

Рецензија: Interstellar – Christopher Nolan, 2014

Interstellar на Christopher Nolan го доживеав како негова лична фрустрација од филмовите „2001: А Space Time Odyssey“ на Stanley Kubrick и „Gravity“ на Alfonso Cuaron. Nolan, толку многу сакал да си докаже дека може да направи култен научно-фантастичен филм, што се загубил во креативниот процес. Филмот е едноставно преголем залак за него. Interstellar е плиток […]

Моментот кога ќе најдеш свој дизајн на постер, на сајтот на Игор Иванов – Изи

Вчера, случајно го фатив режисерот Игор Иванов – Изи на Канал 103, како зборува за некои од неговите филмови. Ми текна да побарам некои информации за еден негов филм, па го посетив неговиот веб сајт. Разгледав наоколу и стигнав до секцијата за ТВ-реклами. Таму, за некоја реклама што Изи ја работел за фестивалот Браќа Манаки, […]

Blizoo ја блокира портата бр. 465 на својата мрежа [писма од читатели]

Немав претстава дека Blizoo го пренасочува сообраќајот од портата бр. 465 (SMTPS) на својата мрежа. Ако добро сум го разбрал Петар, сообраќајот од динамичките IP-адреси се спроведува преку преку портата бр. 25 низ серверот smtp-relay.cabletel.com.mk што, практично, ги одзема придобивките од користењето на SMTPS. Здраво Гоце, Би сакал да те запознаам со неколку работи за […]

“OBEY”, на македонски “ПОКОРИ СЕ”

Направив адаптација на популарниот знак „OBEY“ на македонски. За преземање на дизајнот, повелете на Behance. Ок, архивата е всушност хостирана на Dropbox… Tие што не знаат што е финтата со „OBEY“, имаат филм за гледање: „They Live“ – John Carpenter.

Никола Груевски, за хакерите…

На 18 јануари 2013 г., во текот на гостувањето во шоуто на Миленко Неделковски, на телевизијата Канал 5, Мирка Велиновска го прашува Премиерот, Никола Груевски, за хакерите и потоа, тој ѝ одговара. Ниеден од присутните баш и не знае што е хакер, па, дискусијата станува бесмислена.

Firefox Hangs On Download Start / Download Complete On Windows?

I recently noticed that on Windows, my Firefox (version 16.0.1), hangs whenever a new download is started or a download is complete. So, I did some exploring online and discovered that there is actually a quick fix for this faulty behavior. The Fix for Firefox Hanging on Download Start/Complete on Windows Delete the file “downloads.sqlite” […]