написи : Ubuntu : RSS

Приказ на написи по хронолошки редослед.


За "MAC" или "PC"?

Има еден релативно глупав веб-сајт кој често го посетувам кога ми е здодевно и обично успева да ми потроши најмногу 5-10 минути од досадата, но денес за прв пат се фатив себеси како всушност читам нешто на Inethouse. Некој корисник решил по 4 години да го надгради компјутерот, па бара мислење од останатите корисници дали […]

Ubuntu Home Server

Ubuntu Home Server (UHS) ќе биде посебно издание, специјализирано за администрирање на домашна мрежа. Се работи за мошне млад проект, кој сè уште не е официјализиран, но убаво би било да порасне, па да може да му пркоси на Windows Home Server. За повеќе инфо – скромното вики.

Ден на слободен софтвер 2007, сабота, 15 септември [Точка, Магор, Мала станица]

Дискови со слободен софтвер ќе се делат од 11 до 18 часот во кафе книжарницата Магор и културниот центар Точка. На овие места ќе има и презентации во живо на оперативниот систем GNU/Linux. Се што треба да направите е да дојдете и да си земете CD. Во Точка и Магор ќе има и искусни корисници […]

Ubuntu Hardy Heron (8.04)

Одбројувањето и официјално започна. Ќе се брои до април 2008 година. Соопштението е овде.

Wow, wow, wow…

Сè до денес мислев дека Beryl е всушност скршена технологија, веројатно затоа што никако не ми успеваше да го проработам како што треба… Ама ова што имав прилика да го доживеам откако го инсталирав „Compiz Fusion“, е многу тешко-објасниво со зборови. „Compiz Fusion“ е благослов, привилегија, финта, финеса, помош, занимација… но во никој случај не […]

Време за Gutsy Gibbon

Следното Ubuntu следува во октомври годинава и од информациите до кои стигнав, ќе има многу новини. Како една од најглавните е интегрирањето на „Compiz Fusion“ во дистрибуцијата (ова е од вчера), и неговото назначување за основен генератор на работната околина, за системите што располагаат со соодветен хардвер. За послабите конфигурации сѐ уште ќе си постои […]

Сешто

Конечно си го средив блогов; Му се предадов на Ubuntu; Привремено го откажав Beryl; Најдов лек за проблематичниот div (clear:both) во Blogger; Научив еден начин како се увезуваат емоции на Blogger блог; Се врзав за Pidgin; Научив дека најновите драјвери на Nvidia под Ubuntu 7.04, подобро работат доколку е исклучена опцијата „Sync To Vblank“ и […]