написи : Windows : RSS

Приказ на написи по хронолошки редослед.


Windows 7 е илузија

И покрај тоа што сум голем поддржувач на слободниот софтвер и слободната култура воопшто, за да завршам одредени работи сè уште користам Windows. Слободниот софтвер сè уште бавно напредува на одредени полиња од својот развој, но што е тука е. За сè треба време. Слободниот софтвер безброј пати го има закрпено Windows и го има […]

SumatraPDF

SumatraPDF е мал, брз и отворен читач на PDF документи и еден од „најлесните“ со коишто досега сум се сретнал. Апликацијата е сè уште во развојна фаза – „beta“, но со секое наредно издание е сè подобра и поприменлива. Ја користам веќе подолго време и активно учествувам во нејзината локализација на македонски јазик. Повод за […]

За Windows 7

Деновиве постојано се појавуваат разни рецензии за успешноста на првата бета верзија од идниот оперативен систем на Microsoft – Windows 7, па читајќи голем дел од нив почувствував дека треба да се истакнат неколку факти.

CAS за џабе

Content-aware scaling е една од новините во Photoshop CS4 со кои Adobe особено се гордее. Зад технологијата се крие мошне корисна можност за интелигентно менување на димензиите на дигитални фотографии без растегнување т.е. без дисторзирање на нивната содржина. Не велам дека технологијата е преценета, ама многу се радувам што веќе има бесплатно решение за проблемот […]

Играње игри под ГНУ/Линукс

Пред некој ден, читав интересна сторија со низа тестови (1, 2) што укажуваат на постигнатите перформанси (во број на фрејмови) во играњето на Doom 3 и Enemy Territory под XP, Vista и Wine. Не бев многу зачуден од поголемиот број на фрејмови под Wine отколку на XP и Vista, особено не зашто се работи за […]

Pidgin 2.5 FTW

Денес е објавена нова верзија од Pidgin. Pidgin 2.5 е едно од најзначајните изданија досега. Доаѓа со долга листа на подобрувања и неколку долго очекувани карактеристики. Со Pidgin 2.5 добивме: поддршка за офлајн пораки во MSN менаџер за смешковци (а со тоа и можност за додавање и употребување смешковци по избор) автоматско намалување на огромни […]

Diablo 3

Ај лав Blizzard! На големо, го најавија третото продолжение од култната PC игра Diablo. Како и за Starcraft II, така и за Diablo 3 сè уште нема предодреден датум за официјална промоција, но ќе бидам слободен да кажам дека лично јас очекувам тоа да се случи некаде пред самиот крај на 2008, да не речам […]