написи : Windows : RSS

Приказ на написи по хронолошки редослед.


Очај

Едноставно неверојатно… :D По сè изгледа дека сите пари на светот се малку за да се поправи имиџот на Microsoft Windows Vista. Се прашувам кој е врвниот тим што вака умешно работи во корист на конкуренцијата и на ГНУ/Линукс? Станува збор за интерно видео на компанијата, што „случајно“ го објавил некој вработен. Извор Врска до […]

FL Studio 8 воведе Ogg

Интересен податок. Со осмата верзија на популарниот аудио секвенцер (и многу повеќе од тоа) FL Studio, доаѓа можноста за директно извезување на сработените песни во отворениот Ogg аудио формат. Ова не е којзнае колку голем чекор, но сепак е за поздравување, иако лично сметам дека ќе имаше многу поголема смисла Image-Line да си го фатеа […]

Надградби за Pidgin и Inkscape

Денес, покрај останатите убави работи што ги слушнав имав прилика да дознаам дека има нови верзии од Inkscape и Pidgin. Во Inkscape 0.46 има еден тон новини, додека Pidgin 2.4.1 е вообичаено bugfix издание со неколку не толку забележливи промени. Еве што му се случи на Inkscape: Paintbucket tool Tweak tool 3D Box tool Live […]

За "MAC" или "PC"?

Има еден релативно глупав веб-сајт кој често го посетувам кога ми е здодевно и обично успева да ми потроши најмногу 5-10 минути од досадата, но денес за прв пат се фатив себеси како всушност читам нешто на Inethouse. Некој корисник решил по 4 години да го надгради компјутерот, па бара мислење од останатите корисници дали […]

Како да претворите daa датотека во iso бесплатно? Во ГНУ/Линукс!

Баш периодов нешто преземав преку торенти и кај најголем дел од архивираните датотеки, го сретнав типот ‘daa’. ‘Daa’ е всушност ист датотечен формат како и ‘iso’, само што е од целосно затворен тип и никој не може да го имплементира во своите апликации затоа што неговите креатори решиле дека не го даваат. Ова лаички кажано […]

Vista ранлива на вирус од 1994 година

Stoned.Angelina е вирус кој датира од почетокот на 1994 година, а Vista е сè уште ранлива на него. Ако Windows како оперативен систем не може да се справи со проблеми стари повеќе од 13 години (од времето пред NT), тогаш како ли ќе се снајде со новите предизвици… Никако! Ете како… Ова е само уште […]

Handbrake 0.9.0

Handbrake е повеќе-платформски DVD во MPEG4 претворач со отворен код, достапен за GNU/Linux, MacOS X и Windows. Деновиве беше објавена првата официјална јавна верзија од апликацијата, со сериозни новини и измени во однос на претходните тест верии. Кој се обидел со Handbrake знае колку е едноставно да се претвори едно DVD издание во соодветен подвижен […]