„Зашто да влијаеш врз човек значи да му ја дадеш својата душа. Тој не ги мисли своите природни мисли, ниту гори со своите природни страсти. Неговите доблести за него не се вистински. Неговите гревови, ако постои такво нешто како грев, се позајмени. Тој станува ехо на нечија туѓа музика, актер во улога која не е напишана за него. Целта на животот е себеразвивањето. Да се сфати својата природа совршено – за тоа секој од нас е тука. Луѓето денес се плашат од самите себе. Ја имаат заборавено највисоката од сите должности, должноста кон себе. Се разбира, тие се добротвори. Ги хранат гладните, ги облекуваат питачите. Но нивните сопствени души гладуваат, тие се голи. Храброста ја напушти нашата раса. Можеби никогаш не сме ја ни имале.“

Сликата на Доријан Греј“ – Оскар Вајлд

Во тој контекст, подобро е на протестите да има 500 луѓе што чувствуваат вистинска потреба да протестираат, отколку 1.500 луѓе, од кои 1.000 се излезени, а не знаат зошто.