Документирам, за да остане забележано колку локалната власт во општина Бутел на чело со градоначалникот Петре Латиновски, се однесува неодговорно, кога на граѓаните им е најпотребна.

Денес решив да се јавам и да пријавам дека откако наврна последниов снег и температурите се спуштија мноoогу под нулата, на улицата 1558 во Радишани ниеднаш не е фрлено сол и таа не е исчистена од снег. Се јавив на телефонскиот број 2600-506 и по краткиот разговор со вработена во контакт-центарот на општината, бев упатен да се јавам кај инспектор што повеќе бил запознаен со ситуацијата на терен.

Се јавив кај инспекторот, на неговиот личен, мобилен телефонски број. Разговаравме околу 6,5 минути. Му објаснив што е проблемот и кои ми се очекувањата, па потоа тој ми објасни дека:

  • свесно избираат да не ги чистат сите улици во Радишани и тоа би требало да ни е на нас жителите нормално,
  • ако има фрлено сол на една споредна уличка, тоа не значи дека треба да има фрлено сол на сите споредни улички,
  • немаат доволно сол за да фрлат на сите улици во Радишани, па колку имале, толку фрлиле
  • не чистат одредени улици зашто биле непристапни заради паркирани возила
  • чистат само критични делови на угорнини или удолнини
  • #тоа_е

При крај на разговорот го прашав дали јас кај него можам да поднесам пријава за тоа што не е исчитена улицата. Рече да. Откако реков: ајде да поднесам, се предомисли, па во свои зборови рече дека нема такво нешто. Потоа прашав дали тужба до општината Бутел е единствената опција што ми преостанува? Тој рече дека ако сметам дека сум во право, да.

Улица 1558 на 6. јануари 2017 година.

Улица 1558 денес, на 10. јануари 2017 година.

img_20170110_144001_hdr

Поздрав Петре, до следните локални избори.