Колку повеќе го „товарите“ Firefox со додатоци, толку повеќе ризикувате да добиете проблематична работна околина, што никому не му е од полза. Изборот на додатоци за Firefox е навистина огромен, па без речиси никакво залагање, може да се промени секој сегмент од прелистувачот со само неколку кликови.

Сепак, за мене, многу поисплатливо е на своја рака да променам неколку клучеви во регистарот на Firefox, отколку да ја проширувам листата на додатоци. Секој додаток си има сопствена „тежина“, која се одразува на целокупната работа на прелистувачот. Тоа особено се чувствува кај додатоците со големина од над 100KB.

Еве неколку функционалности на Firefox, за кои поедноставно е да не користите додатоци.

 • Резултати од пребарување во нов таб

  browser.search.openintab – true

 • Копче за затворање на таб

  browser.tabs.closeButtons

  • 0 – копче за затворање на активен таб
  • 1 – копче за затворање на сите табови (основно поставување)
  • 2 – табови без копчиња за затворање
  • 3 – едно копче за затворање на крајот на листата со табови (како во Firefox 1.x)
 • Листа на отворени табови со слики од табови
  • browser.allTabs.previews – true
  • browser.ctrlTab.previews – true
 • Почеток на преземање без прикажување на менаџер за преземање

  browser.download.manager.showWhenStarting – false

 • Успешно преземање без известување од менаџер за преземање

  browser.download.manager.showAlertOnComplete – false

 • „Paste“ со клик на средното копче на глувчето

  middlemouse.paste – true (основно поставување во Linux/Unix)

 • Забрзано лизгање низ веб-страниците
  • mousewheel.acceleration.start – 2
  • mousewheel.acceleration.factor – 30

Посочените вредности се составен дел на регистарот на Firefox, кој може да се отвори со внесување „about:config“ во адресната лента.