Вчерашната драматична изјава на овој господин и општото однесување на „граѓаните“ на протестот на стечајците се за секаков прекор. Како не разбирате дека со тоа што денес попречувате нечие право, одобрувате во иднина истото право да ви биде вам попречено?

Кога човеков вели: „Јас за тоа господине не сум крив што вие немате пари!“ покажува дека е збунет. Виновен сте господине вие, виновен сум јас, виновни сме сите што упорно замижуваме пред неизвесноста, ја губиме човечноста, ја славиме себичноста.

  • Зошто на стечаецот би му било гајле што вие сте со дете во автомобил, а вас не ви е гајле што тој нема ни автомобил?
  • Зошто е срамота што во моментот не можете да стигнете до вашата цел, а не е срамота што вие директно ја оспорувате туѓата цел?
  • Зошто барате отстапки, кога отстапки не правите?

Штом овие луѓе дошле да ги бараат сопствените права на вака недостоинствен начин, значи дека немаат подобар избор. Не значи дека се одлучиле на ваков чекор за да им прават штета на своите сограѓани. На стечајците им треба внимание, а не игнорирање.

На полицијата не и е работа да ги покори стечајците, туку напротив, да ги заштити и да им овозможи да ги остварат сопствените права. Само полицијата (една од најдобрите на светот), како и обично не си ја работи сопствената работа…