• Супер е што конечно е среден звукот. Досега, секогаш кога ќе инсталирав Ubuntu одново, имав проблеми со звукот (имав звук, но тој беше претивок или пак немав звук). Супер е што се додадени контроли за одделни звучници;

  звук во Ubuntu 9.10

 • Супер е што е изменет е ефектот на анимирано затворање на прозорци од 9.04 и сега прозорците се затвораат со едноставен fade-out;
 • Ubuntu Software Center е многу поочигледен начин да се стави акцент на огромниот број на апликации што се достапни за Ubuntu. Супер е што за избраната апликација на корисникот му е понудена и слика од екран. На тој начин би можел веднаш и да види како изгледа самата апликација;

  Бројни апликации во Ubuntu Software Center

  слики од екран директно во Ubuntu Software Center

 • Супер е Palimpsest Disk Utility;

  Palimpsest Disk Utility во Ubuntu 9.10

 • Супер е Ubuntu One;
 • Супер се и подобрувањата на основната визуелизација;

  подобрувања на основната визуелизација во Ubuntu 9.10

 • Супер е што се стартува побрзо и што се исклучува речиси инстантно;
 • Супер е што работи значително подобро.