написи : февруари 2007 год.

Приказ на написи по хронолошки редослед.


Марс на мојот десктоп

Во недостаток на попаметна занимација, решив да ѝ пркосам на NASA, а богами и на ESA. Тие сега нека му ја мислат ;) I’ve got Mars on my desktop by *monsteer on deviantART

Junior Boys Live @ FabChannel

На блиц едно соопштение. Задутре (25.02.2007, недела) во 17:30 часот по наше време, на FabChannel, концерт имаат Junior Boys. Ретка можност да се чуе како звучи дуово во живо. За тие што немаат врска за што се работи, има 4 песни за слушање на нивниот myspace.Друга работа… Ако некој знае да го „рипне“ (читај рипува) […]

The Holiday (2006)

Не сум некој љубител на боза романтични комедии, ама морам да признаам дека The Holiday е нешто сосема поинакво. Филм каков што одамна немам гледано. Неверојатно лесен за гледање, вообичаен во секој поглед, длабок во дијалозите, а без навлегување во многу детали… Чиста приказна за нормалните маж-жена односи и крајно ненаметлива сатира на причините за […]

NetBeans worldTour 2006-2007

Откако ја ослободи Java, Sun Microsystems го обнови развојниот пакет NetBeans со верзијата 5.5 и започна светска кампања за едукација на масите и уште поголема популаризација на Java. Во тој контекст понудена е услугата „Нарај го твоето бесплатно NetBeans worldTour CD“. Истата услуга функцуонира и во Македонија или можеби требаше, за Македонија. Моето CD стигна […]

Ubuntu Studio

Во април, годинава нè чека уште едно иновативно издание од Ubuntu, за кое особено сум запален, зашто ме гаѓа во срце. Пред некое време реков како единствената причина зашто не сум на Линукс се апликациите за правење музика… епа Ubuntu Studio ќе биде одлична основа за да почнам со миграцијата. Ќе изобилува со корисни аудио/видео […]

Animator vs. Animator 3D

Култното видео Animator vs. Animator „доби“ и трет дел. Овој пат дејствието е сместено во една апликација за 3D визуелизација… незаборавно :) Вистината е дека ова видео е победничко на овогодинешниот интернационален фестивал за анимација и компјутерски игри – Animex, во категоријата „Games Design“. Нема директна поврзаност со серијалот Animator vs. Animator, но очигледно дека […]

Што е Rosegarden?

Rosegarden е единствениот Cubase еквивалент за Linux. Rosegarden е професионален аудио и MIDI секвенцер, аранжер и општо-наменски аудио композитор и едитор. Постои одамна т.е. некаде од 2002 – 2003 година и до денес има стигнато до верзијата 1.5, што беше објавена на 7-ми февруари 2007 год. Во декември 2006 година, Rosegarden беше Проект на месецот […]