написи : јуни 2007 год.

Приказ на написи по хронолошки редослед.


Wow, wow, wow…

Сè до денес мислев дека Beryl е всушност скршена технологија, веројатно затоа што никако не ми успеваше да го проработам како што треба… Ама ова што имав прилика да го доживеам откако го инсталирав „Compiz Fusion“, е многу тешко-објасниво со зборови. „Compiz Fusion“ е благослов, привилегија, финта, финеса, помош, занимација… но во никој случај не […]

Време за Gutsy Gibbon

Следното Ubuntu следува во октомври годинава и од информациите до кои стигнав, ќе има многу новини. Како една од најглавните е интегрирањето на „Compiz Fusion“ во дистрибуцијата (ова е од вчера), и неговото назначување за основен генератор на работната околина, за системите што располагаат со соодветен хардвер. За послабите конфигурации сѐ уште ќе си постои […]

Сешто

Конечно си го средив блогов; Му се предадов на Ubuntu; Привремено го откажав Beryl; Најдов лек за проблематичниот div (clear:both) во Blogger; Научив еден начин како се увезуваат емоции на Blogger блог; Се врзав за Pidgin; Научив дека најновите драјвери на Nvidia под Ubuntu 7.04, подобро работат доколку е исклучена опцијата „Sync To Vblank“ и […]

Проект „Праска“

По огромниот успех на „Elephants Dream“, фондацијата Blender е иницијатор за уште еден отворен филмски проект. Повторно, најдобрите Blender 3D уметници ќе бидат поканети да работат на новиот анимиран филм, во периодот од октомври 2007 до април 2008 година, а ќе им бидат покриени сите трошоци за патувањето и престојувањето во Амстердам. И после немало […]

Mузика

Немам многу што да коментирам, па затоа и само се врзав. The Cinematic Orchestra – Ma Fleur(жанр: jazz, future jazz, down-tempo) 01 To Build A Home feat Patrick Watson02 Familiar Ground feat Fontella Bass03 Child Song04 Music Box feat Patrick Watson/Lou Rhodes05 Prelude06 As The Stars Fall Into You07 Into You08 Ma Fleur09 Breathe feat […]