написи : септември 2007 год.

Приказ на написи по хронолошки редослед.


Македонски Телекомуникации VS Он.нет

Не ги сакам ни едните ни другите, ама ова што денес ми се случи несомнено ги става МТ во поповолна позиција. Се појави проблем со телефонската линија, па на секој завртен број се активираше пораката „Немате кредит за следните повикувања!“ иако станува збор за пост-пејд претплатнички број. За среќа, бројот за грижа за корисници е […]

Firefox, Opera и своjството clear

Во последно време нешто ептен сум ангажиран околу пишување CSS и до вчера имав уникатен проблем со својството clear во Firefox и Opera. За што станува збор? Секој обид за „чистење“ на лебдечките елементи во рамките на некој div родител, завршува со примена на својството clear и за елементот во кој е вгнезден проблематичниот div […]

Сподели бесплатни сервиси

Долго време се подготвувам да пишам за новите бесплатни сервиси со кои сум преокупиран периодов, ама што знам, сè некако на друго си ја трошам енергијата… не дека за ова треба да си билдер :) и не дека зборев за физичка сила ама ај… Периодов сум активен на Soundsnap – бесплатен сервис за споделување оригинални […]

Vista ранлива на вирус од 1994 година

Stoned.Angelina е вирус кој датира од почетокот на 1994 година, а Vista е сè уште ранлива на него. Ако Windows како оперативен систем не може да се справи со проблеми стари повеќе од 13 години (од времето пред NT), тогаш како ли ќе се снајде со новите предизвици… Никако! Ете како… Ова е само уште […]

Ден на слободен софтвер 2007, сабота, 15 септември [Точка, Магор, Мала станица]

Дискови со слободен софтвер ќе се делат од 11 до 18 часот во кафе книжарницата Магор и културниот центар Точка. На овие места ќе има и презентации во живо на оперативниот систем GNU/Linux. Се што треба да направите е да дојдете и да си земете CD. Во Точка и Магор ќе има и искусни корисници […]

400 милиони лисици

Поминаа 1002 дена од објавувањето на Firefox 1.0 (9. ноември 2004 год.), а (според spreadfirefox.com) резултатот е повеќе од 400 милиони преземања на Интернет прелистувачот со отворен код. Во периодот од појавувањето па сè до денес, Firefox е преземан во просек по 400 илјади пати дневно, иако минатиот месец таа бројка се искачи и над […]

Inland Empire

Inland Empire (2006) – Justin Theroux, Laura Dern, David Lynch, Jeremy IronsФотографија на IMDB Значи, сосем одлепен филм. Немам зборови! Ќе ми треба сигурно уште два пати да го гледам за сосем да си ги средам впечатоците, ама задоволен сум и сега од тоа што го видов. БРАВО за Laura Dern – фантастична изведба! Режисер: […]