написи : јуни 2009 год.

Приказ на написи по хронолошки редослед.


Theora компресија

Theora е бесплатен и отворен формат на видео компресија од фондацијата Xiph.org – дел од нивниот проект Ogg (проект што има за цел да овозможи интеграција на кодекот VP3 на On2 Technologies, аудио кодекот Ogg Vorbis и мултимедијалните формати Ogg во комплетно мултимедијално решение, што би било конкурентно на форматот MPEG-4). Ogg Theora припаѓа на […]

Mozilla Firefox во „безбеден режим“

Mozilla Firefox е одлична софтверска апликација, но често заради различни додатоци може да стане многу проблематична. Иако постои многу ефикасен механизам за брзо и едноставно деактивирање на проблематичните додатоци, понекогаш може да се јави потреба од дополнителни интервенции во основните нагодувања на апликацијата, а токму од тие причини постои т.н. „безбеден режим“ (оригинално – „safe […]

Мајкл Џексон на некролог

Простете, но ова ми е смешно. :) Во денешен „Дневник“…

Дома

„Home“ е документарен филм за планетата Земја. Во него на многу сликовит начин се прикажани последиците од човековото дивеење низ светот, во последниве 50-тина години.

Persepolis

„Persepolis“ е интересен затоа што нема блиски точки со Дизниевите приказни и не им е наменет првенствено на најмладите или барем не на начин на кој тоа вообичаено се прави преку анимираните филмови.

The Sex Education Show

„The Sex Education Show“ е навистина интересна британска документарна серија во продукција на ТВ каналот „Channel 4“, наменета првенствено за тинејџери.