написи : јули 2009 год.

Приказ на написи по хронолошки редослед.


Google Images на кирилица

Интересно! Претпоставувам дека ова ќе биде применето и за останатите сервиси.

Нете – те

ваљда = веројатно (Ваљда ќе дое. = Веројатно ќе дојде.) уствари = всушност (Уствари, он знае. = Всушност, тој знае.) тачно = точно (Тачно е, дека дојдоа. = Точно е, дека дојдоа.) зашто = зошто (Зашто не сакаш? = Зошто не сакаш?) не долази у обзир = не доаѓа во предвид (Ма, не долазиш у […]

Досие Скопје – преземање

Он.нет ги има хостирано сите епизоди од серијата „Досие Скопје“ и тие се достапни за гледање, но нивниот видео плеер е нетипичен, па доколку сакате да преземете било која од епизодите, со помош на некој додатокот за Firefox – на пример: DownloadHelper, нема да можете. Сепак, со помош на Firebug можете да ги дознаете сите […]

SumatraPDF

SumatraPDF е мал, брз и отворен читач на PDF документи и еден од „најлесните“ со коишто досега сум се сретнал. Апликацијата е сè уште во развојна фаза – „beta“, но со секое наредно издание е сè подобра и поприменлива. Ја користам веќе подолго време и активно учествувам во нејзината локализација на македонски јазик. Повод за […]

Moneybookers.com and money moves – in Macedonia

Ова го забележав денеска… Мислам дека конечно после многу долго време, сите имаме вистинска причина да се радуваме. Да се надеваме дека по Moneybookers и PayPal ќе го прошири својот бизнис наваму. Доколку ве интересира, погледнете колкави се трошоците за трансфер на средства со помош на Moneybookers. Ако има некој во Македонија што веќе го […]

Џонстонија

Во потрага по англиски преводи на дела од Ниче, стигнав до „johnstonia“ – веб-сајт на Ian Johnston, посветен на неговиот прерано починат син Geoffrey (1974-1997). На „johnstonia“ најдов 4 дела од Ниче (On the Use and Abuse of History for Life, The Birth of Tragedy, The Genealogy of Morals, Beyond Good and Evil), но и […]

За старите и новите плочи

Но вие, уморени од светот! Вие светски мрзловци! Вас треба човек да ве фрасне со прачка! Со прачка треба пак да ви ги оживи нозете! Зашто: ако не сте болни и преживеани бедници, од кои земјата е преситена, тогаш сте итри мрзловци или сладострасни мачки-гурмани. И ако не сакате веќе да трчате весело, треба – […]