написи : 2010 год.

Приказ на написи по хронолошки редослед.


EVN Macedonia едвај го спаси Радишани од Ѓоко

Толку често почнавме да снемуваме струја во Радишани, што едноставно не можам да постигнам да напишам за секое ново искуство. Гледам дека ниеден медиум го нема покриено настанот за којшто ќе ви раскажувам, па затоа и ќе си земам за слобода да заземам сензационалистички пристап, како што обично знаат да направат про и анти-владините медиуми […]

Граѓански револт

Граѓански револт од изјавите на Заев. Брееј… мајката! А, јас пак мислев, ќе чуеме за граѓански револт кон постојаните зголемувања на цените на прехрамбените производи, горивата, електричната енергија, кон постојаното намалување на животниот стандард и осиромашување на масите, кон зголемувањето на невработеноста, кон заспаноста на властите, кон национализмот, кон нетолеранцијата, кон апатијата, кон загубените вредности, […]

Бесплатни слогани за EVN Macedonia

Ја користам оваа прилика да Ве известам дека и по 16 часа без електрична енергија, ние граѓаните од населба Радишани сме живи и здрави. Би сакал да упатам голема благодарност до EVN Macedonia што сè почесто нè уверува и преку реални примери ни покажува дека упорноста во животот се исплати. За возврат, би сакал да […]

Размена на чек од Google Adsense

Доколку користите Google Adsense и имате добиено чек со одредена сума на пари, читајте, за да дознаете каква е банкарската процедура за размена на еден таков чек. Јас бев во Тутунска банка и еве што сè ми требаше да го комплетирам моето барање за размена на чек од Google Adsense: Потврда за примен чек за […]

Стари демократии

Денес дури и најстарите демократии на светот се глуви на потребата од промени. Секој пат кога ќе се појави отпор кон одредена т.н. реформа, се посегнува по пендраци и се врши јавно насилство над неистомислениците. Сепак, луѓето што протестираат се подготвени и пендраци да „кркаат“, зашто и покрај сè, сакаат да се чуе, тоа што […]

The Chekist

Не можам да се сетам, како успеав да стигнам до „The Chekist“ – неверојатно реалистичен филм на Aleksandr Rogozhkin, што прикажува како всушност изгледал т.н. „црвен терор“, за време на руската револуција и руската граѓанска војна. Srubov is a part of CHEKA, the secret police Lenin established after the Bolshevik Revolution. They arrest, interview for […]

Косоврасти

Како одминува времето, така сè повеќе слушаме за нови испади на нашата несреќна владеачка гарнитура. А и сигурен сум дека, како ќе наближува крајот на нивното владеење, така и притисокот сè повеќе ќе расте. За мене е сосема оправдана загриженоста на жителите на жителите на селото Косоврасти. Не е воопшто тешко да се претпостави дека, […]