написи : август 2010 год.

Приказ на написи по хронолошки редослед.


Колкав ти е хонорарот за Скопје 2014?

Една работа никако да им стане јасна на сите „уметници“, инволвирани во проектот Скопје 2014. „Уметниците“ се навредени и крајно изненадени, секогаш, кога некој новинар ќе се осуди да биде доволно дрзок и да го постави прашањето за хонорарот што го зеле, за да го произведат сопственото дело, за целите на проектот Скопје 2014. Се […]

Како до побрзо лизгање во Firefox без додатоци?

Иако, оваа тема ја имам накратко отворено во еден претходен запис, сепак во оваа прилика малку подетално ќе ја обработам. Со објавувањето на верзијата 3.6, во Firefox беше овозможено забрзано лизгање низ веб-страниците без потреба од дополнителни додатоци. Што всушност значи ова? Едноставно кажано, Firefox стана осетлив на брзината со која се врти тркалцето на […]

Што всушност значи SEO во пракса?

Има толку многу книги што наводно продаваат техники и механизми за успешна оптимизација за Интернет пребарувачи, што се добива впечаток дека SEO (Search engine optimization) е нешто што можат да го знаат само професионалци, специјализирани маркетинг агенции и корпорации. За среќа, работите во пракса се многу поедноставни, па вашиот веб-сајт може веќе и да е […]

1 кабел – минимум 8 часа

Уште една викенд екскурзија со EVN Македонија. Овој пат, повод беше (како што ме информираа од EVN) изведувањето на градежни работи од некоја компанија, при што бил оштетен 10 киловатен кабел на EVN. Се чекало на полицијата да направи записник, па да се почнело со исправката на дефектот. Струја снема околу 10:30 часот. Околу 12 […]

#ucebnik

Дечки и девојки, што многу знаете да продавате памет по Твитер и останати социјални мрежи. Следниот пат, кога ќе се случи сличен испад како овој со учебникот за петто одделение (а, ќе се случи), помислете каде навистина треба да го инвестирате Вашиот интелект. Наместо да презирате малограѓанштина, соочете се со неа. Засукајте ракави и повратете […]

WordPress 3.0 на македонски јазик

Би сакал да искажам јавна критика на последната надградба на македонскиот превод за WordPress. Не знам од кои причини, авторот на последниот превод внесува радикални измени во локалето и во целост ја занемарува работата на претходните преведувачки тимови, што со години придонесувале за локализацијата на WordPress. WordPress Македонија е проект започнат на 15. Јануари, 2010 […]

Зошто никогаш повеќе нема да купувам во Anhoch?

Денеска бев доведен во ситуација да се расправам со ценетата госпоѓица рецепционерка во сервисот на Anhoch, затоа што очигледно го погодив денот кога нејзината суета расте како квасец. Го погодив денот кога таа пали и гасне! Спорно за мене беше тоа што, телефонски ми беше кажано дека можно е компјутерот да го донесам на сервис […]