написи : септември 2010 год.

Приказ на написи по хронолошки редослед.


Петре, тротоарите Петре!

„Срам да им е“ на сите што плукаат по Петре Латиновски. Господ „ќе ги казни“ оти зборуваат „невистини“! „Господ гледа“! Петре „работи чесно“ и секогаш „излегува во пресрет“ на барањата на граѓаните. Ете, последниве 3 недели тротоарите ги копаат. Малку без врска што фати есен, ама „важно“ нешто се прави! Мизерија, Петре! Мизерија! Јас знам, […]

Стапалото на големиот човек

Последниве неколку денови ми е толку напорно да следам вести и толку многу ме револтира тоа што во моментов се случува на нашата т.н. политичка сцена, што добивам силни нагони да изнапишам сè на блогов и да го претворам во пикадо за „државници“, „патриоти“ и останати големци од народните маси. Едвај се воздржувам да направам […]

Прирачник за изработка на бизнис план

Во моментов читам „Прирачник за изработка на бизнис план“ од Ѓорѓи Рафајловски и би сакал да го препорачам на сите што сметаат дека имаат потреба од вакoв тип на литература на македонски јазик. <овде беше вгнездена верзија од книгата на Scribd /> Ќе се (обидам да се) воздржам од коментари во врска со тоа колкав […]

Компромис

Навистина не ми е јасно, зошто зборот компромис има толку голема тежина за македонските граѓани? Па, решив да истражам… Еве како Wikipedia го дефинира компромисот: To compromise is to make a deal where one person gives up part of his or her demand. In arguments, compromise is a concept of finding agreement through communication, through […]

Преземање слики од МakFax

MaxFax користи чудна техника за да го оневозможи прикажувањето на трајните врски до сликите од нивниот веб-сајт. Ако се обидете со десен клик и „View Image“ на било која слика, да ја отворите сликата во нов таб, нема да успеете. Наместо да бидете пренасочени кон новиот таб и во него да биде прикажана сликата што […]