написи : јули 2011 год.

Приказ на написи по хронолошки редослед.


How to extend the usability of TinyMCE in WordPress?

Recently I had a chance to work on a WordPress website that required extended functionality of the visual editor in WordPress. The rich text editor in WordPress is actually an implementation of TinyMCE – the platform independent web based Javascript HTML WYSIWYG editor. It is very easy to extend the functionality of TinyMCE in WordPress, […]

ЈП Водовод и канализација за Радишани

Неколку пати досега имам пишувано за тоа дека во лето, имаме проблеми со водоснабдувањето во Радишани. До пред неколку години, проблеми немавме, а тие се појавија откако почнаа да ги поставуваат т.н. „нови“ броила за потрошена вода. Оттогаш, континуирано сме засегнати од тоа колку соседите на пониските улици трошат вода или барем така сакаме да […]

Прилагодување на аnti-aliasing во Firefox на Windows

Со имплементирањето на т.н. хардверско забрзување, во Firefox беа внесени драстични промени во начинот на кој се прикажува текстот на веб-страниците. Промените одат во вистинската насока, но постои простор за уште многу подобрувања. Лично сметам дека Firefox треба да вклучува можност за прилагодување на замазнувањето (anti-aliasing) на текстот „out of the box“, а не за […]

Firefox троши помалку меморија со мала историја по сесија

Ghacks.net пишува дека, по правило, Firefox ги чува во меморија последните 50 посетени веб-сајтови и затоа, после подолго користење почнува да „јаде“ сè повеќе системска меморија. Колку побогати веб-сајтови ќе отворате, толку побрзо ќе се нафати „талог“ во меморијата, што Firefox ја предвидел да ја користи. Ваквото однесување на Firefox е предвидено со неговата изработка […]