написи : јануари 2012 год.

Приказ на написи по хронолошки редослед.


Десет огнени лисици и десет молскавични птици

Денес, на 31 јануари 2012 год. излегуваат уште две нови надградби од кујната на Mozilla. Очекувајте ги Firefox 10 и Thunderbird 10 попладне, кратко по 16 часот, по локално време. Што е ново во Firefox 10? Firefox 10 ќе биде релативно голема надградба или барем поголема од оние, на кои се навикнавме во изминатиот период […]

Неколку прашања за услугите од 3 Max на Македонски Телеком

Убеден сум дека има технички можности Македонски Телеком значително да го подобри квалитетот на услугите за пакетите од 3 Max, но тоа упорно не го прави. Сакам да поставам неколку, според мене, сосема издражни прашања: Зошто, Македонски Телеком не ја зголеми брзината на врската на корисниците на MaxTV, за опсег, колкав што му е потребен […]

Да бев новинар во Македонија…

ќе отворев блог под псевдоним и ќе ги изнесував сите шпекулативни или со факти поткрепени сознанија, за матните зделки на актуелната или било која претходна власт; ќе престанев јавно да се омаловажувам, барајќи од човек, партија или маса да ми даде право да си ја работам работата; ќе зборував помалку, ќе читав и ќе размислував […]

Административни сцени во МВР, 11.1.2012 г.

Еден обичен ден во МВР. Гужва, нетрпение, некултура и нервоза. Во ходниот пред собата за забрани – собата 28 – стои шеесет и неколку годишен маж и се плетка во нозете. Дали да тргне и да замине или да му се обрати некому и да постави прашање. Очигледно нешто не му е јасно и не […]

Забрзајте го WordPress со неколку константи

Анализирајќи ги достапните константи во WordPress открив неколку, што значително влијаат на брзината со која WordPress работи. Па, да споделам… COMPRESS_CSS „COMPRESS_CSS“ го овозможува (true) или го оневозможува (false) компресирањето на каскадните стилови (CSS) пред да бидат испратени до клиентот. COMPRESS_SCRIPTS „COMPRESS_SCRIPTS“ го овозможува (true) или го оневозможува (false) компресирањето на скриптите (JS) пред да […]

Промена на RSS на MK GNU/Linux планета

Отсега па натаму, на Планетава, нема да се појавуваат сите записи од мојот блог, туку единствено оние од категоријата „MK GNU/Linux планета“. Ако ме следите преку македонската GNU/Linux планета, отсега всушност ќе следите само дел од содржините на блогот или само оние што се собрани во каналот: http://pablisher.nicer2.com/category/mk-gnu-linux-планета/feed/ Ако сакате да ги следите сите содржини, […]

Коментар: Операторите и ЗАМП не се договорија

„Операторите и ЗАМП не постигнаа договор за реемитување на неколку ТВ канали“ – ова соопштение го сфаќам како бегање од одговорност на операторите и обид за префрлување на вината на ЗАМП. Како ќе беше оправдано себеиземањето на операторите? Почитувани корисници Ве известуваме дека операторите и ЗАМП не постигнаа договор за реемитување на … Бидејќи нема […]