написи : август 2012 год.

Приказ на написи по хронолошки редослед.


Idi i smotri (Come and See) (1985) – Elem Klimov

Ако сакате да дознаете зошто Quentin Tarantino ги третира злосторствата од Втората светска војна на несоодветен начин во „Inglorious Bastards“, гледајте го „Idi i smotri“ (Come and See) – игран филм на Elem Klimov. „Idi i smotri“ е ремек дело и еден од најзастрашувачките воени филмови што некогаш сум ги гледал. Come and See Trailer […]

Стари и добри трикови за забрзување на Mozilla Firefox

Барајќи нови упатства за оптимизирање на Firefox, случајно стигнав до овие неколку совети од DNA_Uncut, објавени на 14 август 2007 година. Ме изненади тоа што и десетина верзии на Firefox подоцна, ова се сè уште релевантни совети за прилагодување на прелистувачот за поголема брзина. Па, ви ги пренесувам во целост… Tips & Tricks that can […]

Прашања до РКЕ заради укинувањето на евтината струја

Извадоци од соопштението за јавност од 3 август 2012 год. Реголаторната комисија за енергетика на Република Македонија енергично и во целост ги отфрла обвинувањата на политичката партија СДСМ. Во својата работа РКЕ се раководи од Законот, мегународните правила и обврски и од водење сметка за најдобрите интереси на Република Македонија. Нашите одлуки обезбедуваат почитување на […]

Буџет на батерии – EVN Македонија: дај, Влада на Република Македонија: на

Кога во 2010 година, EVN Македонија го промени системот за наплата на потрошена електрична енергија, пишав напис. Во него објаснив дека всушност државата е таа што има поголем интерес од зголемувањето на цената на електрична енергија за крајните потрошувачи, а не EVN Македонија. Кај ЕЛЕМ и МЕПСО одат повеќе од 60% од вкупната вредност на […]