написи : ноември 2012 год.

Приказ на написи по хронолошки редослед.


Пропуст во Рамковниот договор

Цитат од „Пропуст во Рамковниот договор“ на Џејсон Мико: Сега, сите знаеме дека ДУИ го форсира веењето на албанското знаме пред локалните избори за да му покаже на своето гласачко тело дека тие се „поголеми Албанци“ од другите албански етнички партии. И, според медиумските извештаи, лидерот на ДУИ, Али Ахмети, во еден говор изјавил: „Ова […]

Симболите, јазиците, ДУИ и Охридскиот рамковен договор

Република Македонија е мултиетничка држава, а не држава на два етникуми. Во последно време, произволното толкување на Охридскиот рамковен договор создава навистина големи проблеми во работата на институциите и создава нетпреливост помеѓу припадниците на различните етнички заедници – главно помеѓу Македонците и Албанците. За симболите и знамињата Со поставувањето на албанското знаме во Кичево, ДУИ […]