bimilk со Ubuntu фонт

Интересно е што се одлучиле токму за овој изглед на букви. Претпоставувам дека и за логото се користени истите букви со одредени модификации (како на пример на почетната буква – буквата „b“).

Не знам како во пракса е изводливо да се испочитува лиценцата под која е објавен овој фонт, но мислам дека најдов најмалку 3 услови, што со објавувањето на оваа реклама се прекршени. Следуваат цитати од LGPL лиценцата, од глава 4. „Combined Works“:

Give prominent notice with each copy of the Combined Work that the Library is used in it and that the Library and its use are covered by this License.

Accompany the Combined Work with a copy of the GNU GPL and this license document.

For a Combined Work that displays copyright notices during execution, include the copyright notice for the Library among these notices, as well as a reference directing the user to the copies of the GNU GPL and this license document.

Исто така би сакал да знам и кое студио за графички дизајн стои зад овој идентитет на bimilk.

Сосема ми е јасно дека отсекогаш имало недостиг на фонтови со кирилични букви, но исто така ми е јасно и дека условите за користење на тоа што е бесплатно (а можеби и на сè останато) кај нас никогаш не се почитуваат. Не дека ова што го напишав, на било каков начин ќе допре до нашите „креативци“, ама сепак тоа сериозно говори за нивната непрофесионалност.