Кажете му како, самиот да си води сметка за меморијата што му стои на располагање, со додавање на следниов клуч во неговиот регистар.

browser.cache.memory.capacity

Отворете го регистарот на Firefox со повикување на „about:config“ (без наводници), преку лентата за внесување адреси. Потоа, потврдете дека ќе бидете внимателни со измените.

Со десното копче на глувчето, кликнете на било кој од постоечките клучеви и изберете „New“ и потоа „Integer“. Името на новиот клуч треба да биде „browser.cache.memory.capacity“ (без наводници), а неговата вредност „-1“ (без наводници).

firefox-browser-memory-cache-auto-manage

Со додавањето на овој клуч, вие му кажавте на Firefox дека сакате автоматски да одредува колку меморија ќе троши за чување на елементи од веќе вчитаните веб страници. Спротивно на тоа, доколку не сакате Firefox да ги чува во меморија овие елементи, наместо „-1“, за овој клуч треба да поставите вредност „0“ и тогаш Firefox повеќе ќе запишува на системскиот хард диск.

Со помош на „browser.cache.memory.capacity“, Firefox ќе ви работи побрзо и ќе биде многу поефикасен во ослободувањето на деловите од системската меморија што ги има зафатено, а инаку не ги користи.