The Chekist

Не можам да се сетам, како успеав да стигнам до „The Chekist“ – неверојатно реалистичен филм на Aleksandr Rogozhkin, што прикажува како всушност изгледал т.н. „црвен терор“, за време на руската револуција и руската граѓанска војна.

Чекист

Srubov is a part of CHEKA, the secret police Lenin established after the Bolshevik Revolution. They arrest, interview for a minute, try in ten seconds, and execute intellectuals, aristocrats, Jews, clergy, and their families. In the building basement, five people at a time are shot as they stand naked facing wooden doors. No one to remember their last words; no martyrs, just anonymous bodies. Daily, the kangaroo court, the executions, the loading of bodies onto wagons. Srubov is cold, distant, sexually dysfunctional, and a deep thinker, hated by former friends and his family. As he tries to reason the nature of revolution and the purpose of CHEKA, he slowly goes mad.

jhailey@hotmail.com

Речиси во целост се согласувам со корисничките коментари на IMDB.

Погледнете го The Chekist (превод на англиски јазик) и имајте во предвид дека има исклучително вознемирувачки сцени.

Косоврасти

Како одминува времето, така сè повеќе слушаме за нови испади на нашата несреќна владеачка гарнитура. А и сигурен сум дека, како ќе наближува крајот на нивното владеење, така и притисокот сè повеќе ќе расте.

Реџо Муслиоски Косоврасти

За мене е сосема оправдана загриженоста на жителите на жителите на селото Косоврасти. Не е воопшто тешко да се претпостави дека, зад фамозните испитувања што Владата „добродушно“ и самоиницијативно ги финансира, би можело да стојат нечии бизнис интереси. Впрочем, изненадување би било, такви интереси да нема.

Би сакал да искажам јавна поддршка за жителите на селото Косоврасти и јавно да го пофалам г-динот Реџо Муслиоски за својата храброст, во интервјуто за телевизијата А1, да ѝ се обрати на власта на достоинствен и граѓански начин. Дозволете и популарно да заклучам – Реџо Муслиоски е #mkwin!

Доколку не сте запознаени со проблемот со којшто се соочуваат жителите на дебарското село Косоврасти, информирајте се преку следниве неколку врски.

Инаку, бидејќи МТВ „е сервис на граѓаните“, а не сервис на власта, според МТВ настанот со Косоврасти не се случил и проблемот не постои.

Тешко на вас, ако единствените вести што ги гледате во текот на денот, се оние на МТВ.

Драги македонски политичари,

Како еднаш не ви стане јасно дека опстанувањето на власт не мора да биде невозможна мисија? Тоа не мора да биде проследено со комплицирани тактики на кажување на лаги и манипулирање со јавното мислење. Опстанувањето на власт не мора да биде скандалозно и присилно.

Едноставно е! Вие си ја работите својата работа чесно и одговорно, и без да се давите во сопствениот егоизам. Ние, граѓаните, гледаме дека сте вредни, чесни и одговорни и повторно ви ја даваме довербата. И да погрешите, доволно е само, искрено да ни се извините и ние брзо и лесно ќе ви простиме.

Зошто избирате себе-измачување, кога можете да уживате во вниманието од јавноста и во предностите што произлегуваат од имањето на централна општествена улога?

Јасно е дека вашата улога не е воопшто едноставна, но вие самите избирате да ја одиграте. А, доколку одеднаш се фатите дека сте несигурни и дека не знаете што правите, не импровизирајте! Доволно е повторно да бидете искрени и да покажете дека и вие сте само луѓе. Како резултат на тоа, повторно ги добивате симпатиите на граѓаните и си го продолжувате „векот на траење“.

Вашата професија нуди прекрасни придобивки, што морате да научите да ги користите. Не! Тоа не се финансиски, ниту пак материјални придобивки. Тоа се навидум, многу помали нешта, но од неверојатно големо значење:

  • да бидете сакани и почитувани;
  • да се грижите за иднината на идните генерации;
  • да учите и подучувате;
  • да предизвикувате позитивни промени;
  • да овозможите некој да стане подобар од вас и тоа да го покаже.

Како се прави додаток за пребарување низ веб-сајт?

Инспириран од тоа што Наум Спасески го направи за редизајнираниот македонски Интернет пребарувач Borg.mk, решив да истражам малку подетално, како всушност може да се направи додаток за пребарување низ било кој веб-сајт, што ќе работи во Mozilla Firefox, Internet Explorer и Google Chrome.

Никако не очекував дека ќе наидам на толку едноставна процедура. Mozilla да ти имала изработено посебен стандарден формат за споделување на резултати од пребарување, наречен ОpenSearch. На мое големо изненадување, поддршка за OpenSearch (иако ограничена) има и во Internet Explorer, почнувајќи од верзијата 7. Но, да не го брзам текстов, одиме по ред.

Предноста од користењето на пребарувачки додаток се состои во тоа што, корисникот не мора да го посетува веб-сајтот, низ чиишто содржини сака да пребарува.

Стандардот OpenSearch

OpenSearch овозможува, на Интернет прелистувачите да им се даде до знаење дека прегледуваниот веб-сајт дозволува пребарување низ достапните содржини директно од прелистувачот. Потребните параметри се наведуваат во датотека од тип xml и потоа откако истата e поставена на веб-серверот, се „врзува“ на заглавието на веб-страницата, со вметнување на посебен HTML таг <link />.

Во продолжение следуваат два примери. Едниот за создавање на едноставна, а другиот за детална имплементација на OpenSearch. Примерите се преземени од четвртата работна верзија на официјалниот спецификациски документ за OpenSearch 1.1.

Примерите се доволно јасни, така што нема да наведувам подетални описи за специфичните параметри.

Едноставен пример за OpenSearch

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<OpenSearchDescription xmlns="http://a9.com/-/spec/opensearch/1.1/">
 <ShortName>Web Search</ShortName>
 <Description>Use Example.com to search the Web.</Description>
 <Tags>example web</Tags>
 <Contact>admin@example.com</Contact>
 <Url type="application/rss+xml"
 template="http://example.com/?q={searchTerms}&amp;pw={startPage?}&amp;format=rss"/>
</OpenSearchDescription>

Детален пример за OpenSearch

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<OpenSearchDescription xmlns="http://a9.com/-/spec/opensearch/1.1/">
 <ShortName>Web Search</ShortName>
 <Description>Use Example.com to search the Web.</Description>
 <Tags>example web</Tags>
 <Contact>admin@example.com</Contact>
 <Url type="application/atom+xml"
 template="http://example.com/?q={searchTerms}&amp;pw={startPage?}&amp;format=atom"/>
 <Url type="application/rss+xml"
 template="http://example.com/?q={searchTerms}&amp;pw={startPage?}&amp;format=rss"/>
 <Url type="text/html"
 template="http://example.com/?q={searchTerms}&amp;pw={startPage?}"/>
 <LongName>Example.com Web Search</LongName>
 <Image height="64" width="64" type="image/png">http://example.com/websearch.png</Image>
 <Image height="16" width="16" type="image/vnd.microsoft.icon">http://example.com/websearch.ico</Image>
 <Query role="example" searchTerms="cat" />
 <Developer>Example.com Development Team</Developer>
 <Attribution>
 Search data Copyright 2005, Example.com, Inc., All Rights Reserved
 </Attribution>
 <SyndicationRight>open</SyndicationRight>
 <AdultContent>false</AdultContent>
 <Language>en-us</Language>
 <OutputEncoding>UTF-8</OutputEncoding>
 <InputEncoding>UTF-8</InputEncoding>
</OpenSearchDescription>

„Врвка“ за заглавие

Еве како би требало да изгледа содржината во рамките на тагот <link />.

<link rel="search" type="application/opensearchdescription+xml" title="searchTitle" href="pluginURL" />

Како се користи OpenSearch во Firefox?

Mozilla Firefox во целост го поддржува OpenSearch, па понапредните развивачи можат да имплементираат и автоматски предлози при пребарувањето.

Секој веб-сајт што нуди пребарувачки додаток преку OpenSearch, му го сигнализира тоа на Firefox, а потоа Firefox го известува корисникот, со менување на изгледот на избирачот за активен пребарувач.

Избирач за пребарувачи во Firefox

Доколку кликнете на избирачот и доколку OpenSearch е успешно имплементиран, под достапните пребарувачи, би требало да биде наведена опција за додавање на пребарувачот за вашиот веб-сајт. Во рамките на текстов, користам пример со Contest Watchers.

Додавање на пребарувач во Firefox

По успешното додавање, новиот пребарувач може веднаш да се користи.

Пребарување од Firefox низ Contest Watchers

Како се користи OpenSearch во Internet Explorer?

Во Internet Explorer 7+, Интернет пребарувач се додава слично како во Firefox.

Избирач за пребарувачи во Internet Explorer

Додавање нов пребарувач во Internet Explorer

Како се користи OpenSearch во Google Chrome?

Google оди чекор понатаму, па ви дозволува да пребарувате директно од адресната линија.

Пребарување со Google Chrome

Штом ќе ја внесете адресата на вашиот веб-сајт, доколку за него имате имплементирано OpenSearch, Chrome ќе ви сугерира да притиснете „Tab“ на тастатурата, за да пребарувате директно низ внесениот веб-сајт.

Пребарување со Google Chrome од адресната линија

Дополнителни информации

Доколку покажувате особен интерес на оваа тема, ви предлагам да ги прочитате и следниве веб-страници.