Компромис

Навистина не ми е јасно, зошто зборот компромис има толку голема тежина за македонските граѓани? Па, решив да истражам…

Еве како Wikipedia го дефинира компромисот:

To compromise is to make a deal where one person gives up part of his or her demand. In arguments, compromise is a concept of finding agreement through communication, through a mutual acceptance of terms—often involving variations from an original goal or desire.

Па потоа се наведени културолошките разлики околу сфаќањето на значењето на терминот:

Cultural background and influences, the meaning and perception of the word “compromise” may be different: In the UK, Ireland and Commonwealth countries the word “compromise” has a positive meaning (as a consent, an agreement where both parties win something); in the USA it may rather have negative connotations (as both parties lose something)

Претпоставувам дека за нас Македонците, проблематичен е аспектот на давање. Со земањето никогаш сме немале проблем. Земаш што ти се нуди, земаш што можеш да земеш, земаш што останало, па кога нема повеќе што да се зема, чекаш додека да се појави. Ново, не создаваш! Тоа друг ти го дава.

Ние сме многу големи партнери со САД, па затоа изгледа си го сфаќаме терминот во негативна конотација.

Преземање слики од МakFax

MaxFax користи чудна техника за да го оневозможи прикажувањето на трајните врски до сликите од нивниот веб-сајт.

Ако се обидете со десен клик и „View Image“ на било која слика, да ја отворите сликата во нов таб, нема да успеете. Наместо да бидете пренасочени кон новиот таб и во него да биде прикажана сликата што сте ја повикале, ќе ви се отвори прозорец за преземање на датотека со чудно име. Тоа се случува зашто MakFax криејќи го името и целосната патека до сликата, на мое големо изненадување, ви ја нуди на преземање самата слика.

преземање слика од MakFax

Ќе речете, па од каде ни нуди можност да ја преземеме самата слика, кога датотеката што ни се нуди за преземање не е слика?

Навидум, не станува збор за слика, но ако ја преземете датотеката и го промените нејзиниот тип (екстензија) во „jpg“, всушност ќе можете да ја прегледувате самата слика. Претпоставувам дека ова е така зашто, во заглавието, датотеката е дефинирана како „jpg“ слика.

слика од MakFax со погрешно заглавие

На тој начин можете и да ги видите во оригинална големина, минијатурните слики што MakFax ги поставува на сопствениот веб-сајт.

Претпоставувам дека MakFax со оваа техника, сака да ги заштити сопствените слики од употреба на други веб-сајтови и да ги ограничи корисниците да поставуваат врски до нив. Сепак ако некогаш имате потреба да го заобиколите овој механизам на заштита, сега знаете како.

Дополнување: Се чини дека, опишаната техника важи само во Mozilla Firefox. Во Internet Explorer и Opera, опциите за приказ на сликата во посебен таб се оневозможени, а пак во Google Chrome прикажувањето на сликата во посебен таб е без никакви пречки. Им отворив работа на MakFax, a?

Колкав ти е хонорарот за Скопје 2014?

Една работа никако да им стане јасна на сите „уметници“, инволвирани во проектот Скопје 2014.

„Уметниците“ се навредени и крајно изненадени, секогаш, кога некој новинар ќе се осуди да биде доволно дрзок и да го постави прашањето за хонорарот што го зеле, за да го произведат сопственото дело, за целите на проектот Скопје 2014. Се кочат, прават неартикулирани движења, се чешаат, превртуваат очи…

Не само што нема никаква причина за изненаденост, а уште помалку за навреденост, туку ценетите „уметници“ имаат обврска да ја соопштат вредноста на хонорарот, бидејќи него го добиваат од државни пари, од парите на јавноста, која инаку и сака да ја дознае бараната информација.

Дрскоста е во случајот на страната на „уметниците“, зашто упорно го драматизираат регуларното прашање и го сведуваат на домашно невоспитување или некултура.

Кога проектите би биле нарачани од приватна фирма, тогаш „уметниците“ „можат“ да изберат да се раководат од извесна политика за необјавување на тајни информации и да осудуваат за некултура. Но, во случајот со Скопје 2014 едноставно немаат избор.

Мислам дека граѓаните од Скопје се тотално збунети од ова однесување, па на моменти дури и го оправдуваат, со образложението дека „новинарите си го пикаат носот кадешто не им е работа“. Новинарите постојат за да „си го пикаат носот кадешто не им е работа“. Во изминативе неколку години, видовме што значи кога новинарите не го прават тоа – тотален колапс на системот, самоволие, корупциски скандали, непотизам до бескрај…

Па, почитувани сограѓани, пред да почнете со поделбите и да застанете на страната на „уметниците“ сетете се дека парите коишто тие ги добиваат како хонорар, се обезбедени преку даноците што сите ние ги плаќаме. Новинарите, какви такви, се вашите пријатели, па можете само да бидете благодарни што некои од нив се доволно храбри да му пркосат на самоволието на оваа нетранспарентна власт.

Во случајот со Скопје 2014, постои само една апсолутна вистина, а тоа е: проектот е профитабилен.

Дополнување: Овој напис не можете да го пронајдете со помош на Google бидејќи е цензуриран. Им благодарам на тие што го пријавиле како проблематичен, зашто со тоа дополнително му даваат на значење. Му благодарам и на Новица, што го објави овој запис и на неговиот блог.

Како до побрзо лизгање во Firefox без додатоци?

Иако, оваа тема ја имам накратко отворено во еден претходен запис, сепак во оваа прилика малку подетално ќе ја обработам.

Со објавувањето на верзијата 3.6, во Firefox беше овозможено забрзано лизгање низ веб-страниците без потреба од дополнителни додатоци.

Што всушност значи ова? Едноставно кажано, Firefox стана осетлив на брзината со која се врти тркалцето на глувчето. Уште поедноставно кажано, ако го вртите тркалцето бавно и лизгањето низ страницата ќе биде бавно, но ако го вртите тркалцето многу брзо, лизгањето ќе биде забрзано до тој степен, што би се добил привид дека всушност брзината на вртење на тркалцето и брзината на лизгање низ страницата се исти.

Постојат две вредности од регистарот на Firefox со кои забрзаното лизгање може да се прилагоди до совршенство.

mousewheel.acceleration.start

Со ова вредност се одредува после колку вртења на тркалцето на глувчето, Firefox ќе започне да го забрзува лизгањето низ страницата. Така, ако „mousewheel.acceleration.start“ има вредност „2“, тоа значи дека забрзаното лизгање би почнало после второто последователно завртување на тркалцето на глувчето.

mousewheel.acceleration.factor

Со оваа вредност се дефинира степенот на забрзување на лизгањето или поедноставно кажано силата со која би го турнале Firefox по должината на веб-страницата. Мојот Firefox го забрзува лизгањето со фактор 20. За поедноставно да ја разберете улогата на оваа вредност, активирајте го мазното лизгање во Firefox (Preferences -> Advanced -> Use smooth scrolling) и поиграјте си со нeјзината големина.

Стандардно, измени во регистарот на Firefox можете да правите со повикување на „about:config“ од адресната линија.

Промените на вредностите за забрзано лизгање се истовремени, што значи дека не треба да го рестартирате Firefox за да го видите нивниот ефект.