Зошто студентите со право протестираат против државниот испит и не треба да престанат

Кратко и јасно: затоа што пристапот на решавање на „проблемот“ со неквалитетното образование е погрешен. Прашање е дали навистина има проблем со квалитетот на образованието во Македонија.

извор: Глас на Америка

извор на фотографија: Глас на Америка

Ако образованието е неквалитетно, за тоа најмалку се виновни студентите. Студентите го учат тоа што им е предадено и разликата секако е во начинот на кој што знаењето се сервира. Значи, еден дел од проблемот лежи во наставниот кадар. Каде е другиот дел од проблемот? Во системот. Државата е неспособна да се справи со, како што вели, „купените дипломи“ и по законски пат да ги санкионира институциите што ги продавале, па решава да оди по линијата на помалиот отпор. Полесно е да се натераат студентите да поминат низ уште една проверка на знаење, отколку да се спровед(ува)ат редовни контроли во приватните универзитети – државата нема капацитет за такви контроли и (според мене) не сака ни да има, бидејќи тоа ќе биде преголем залак за бавните институции.

Секако, да не заборавиме дека пред само неколку години, приватните универзитети беа величани и најавувани како машини за високо-очубен стручен кадар, директно од државни функционери, што (според мене) не треба да е случај.

Потенцирам, државата не би смеела да се грижи за тоа каков е квалитетот на образованието, туку тоа треба да биде оставено на телата на државниот универзитет. Ако е поставен како независна институција, нема потреба било кој лидер или министер да поентира кон било каква реформа, а не па да ја наметнува. Најмногу што би требало да може да направи еден министер за образование е да организира јавна дебата за да го испита мислењето на студентите и професорите за одредена предлог-мерка, секако ПРЕД да се излага со било какви официјални правила и прирачници. Но, наједноставното решение е, се разбира, ниеден авторитет да не се наметнува над државниот универзитет и да го остави да биде независен.

Не знам како државата успеа да го оцени образованието во Македонија како неквалитетно без ниедна посериозна јавна анкета. И пак ќе речам, проблем е што државата си зема за право да го прави тоа. Единствено студентите се тие што можат да оценат какво е образованието, бидејќи тие се корисниците на оваа – ќе ја наречам – државна услуга. И редно е да бидат прашани.

Но, студентите ги поедноставуваат работите. Не чекаат да бидат прашани, туку деновиве самите (по)кажуваат дека државното образование е сѐ уште на многу високо ниво и дека нема потреба од наметната контрола и несоодветни реформи. Како инаку да си објасниме од каде излегоа овие образовани, современи и свесни млади луѓе?

Рецензија: Interstellar – Christopher Nolan, 2014

Interstellar на Christopher Nolan го доживеав како негова лична фрустрација од филмовите „2001: А Space Time Odyssey“ на Stanley Kubrick и „Gravity“ на Alfonso Cuaron. Nolan, толку многу сакал да си докаже дека може да направи култен научно-фантастичен филм, што се загубил во креативниот процес. Филмот е едноставно преголем залак за него.

Interstellar е плиток филм, со многубројни клише-сцени, со невпечатливи ликови и со многу добри визуелни ефекти. Од самиот почеток е познато како ќе заврши. Nolan не се обидува тоа да го скрие, и инсистира дека многу поважно е што се случува додека се стигне до познатиот крај.

** ВНИМАНИЕ, СПОЈЛЕРИ! **

interstellar-christopher-nolan

Endurance, експерименталниот вселенски брод во кој што патуваат членовите на тимот

Филмот е долг (речиси 3 часа) и во него се случуваат многу работи. Има многу ликови, но ниеден од нив, освен главниот (во изведба на Matthew McConaughey) на мене не ми остави никаков впечаток. Како ниеден од ликовите, освен главниот, да нема лични карактеристики и да не размислува, туку само изговара претходно подготвени реченици што во некои делови се навистина банални.

Според приказната, во блиската иднина животот на планетата Земја станува неодржлив и луѓето се соочуваат со бројни проблеми, но тоа премногу штуро е прикажано само на почетокот од филмот. Не може да се почувствува потребата на луѓето да избегаат и да се спасат од големите проблеми, а со самото тоа е сосема неочекувана, грандиозноста на мисијата на која главниот лик ќе биде испратен. Како научниците на NASA да умреле од досада решавајќи равенки, па рекле, ајде да пратиме екипа да бара планети кои што би можеле да ги населиме. Луѓето на планетата Земја не можат да се прехранат, но NASA има неограничени ресурси за сѐ, кои се, btw, ТАЈНИ!

„Gravity“ е клучниот збор во филмот. Ликовите често го повторуваат, особено кога сакаат да навестат дека нешто паметно ќе кажат. Gravity, gravity, gravity, gravity.

Дизајнот на роботите е многу чуден и тоа што тие немаат роботски глас туку човечки, е збунувачки. Разбирам дека не мора да имаат роботски глас, но ако се толку напредни, што не ги направиле хуманоидни? Такви какви што се, кога зборуваат, ме оставаа да се прашувам кој и од каде ги изговара нивните реченици. Исто така, не знам колку се физички изводливи нивните движења.

Тоа што главниот лик постојано се брза да ѝ се врати на ќерка му, негативно влијае на авантуристичката атмосфера во филмот.

Неколку пати се споменува љубовта како безвременска и во тие моменти едноставно ми доаѓаше да вриштам. Луѓето немаат како да преживеат, ама љубовта е безвременска.

Interstellar сака да биде длабок филм, но тоа едноставно не е можно на начинот на кој што е изработен. Премногу блокбастерски клишеа, премногу „абе, ајде…“ моменти, премногу Холивуд. Крајот на филмот е најлошо обработен и има многу претенциозни моменти.

Значи, не, Christopher Nolan не е визионер. Човекот едноставно премногу си допушта и ја потценува интелигенцијата на гледачите. Тоа го забележав во „The Dark Knight Rises“, „Inception“, а еве го сега и во Interstellar.

Моментот кога ќе најдеш свој дизајн на постер, на сајтот на Игор Иванов – Изи

Вчера, случајно го фатив режисерот Игор Иванов – Изи на Канал 103, како зборува за некои од неговите филмови. Ми текна да побарам некои информации за еден негов филм, па го посетив неговиот веб сајт. Разгледав наоколу и стигнав до секцијата за ТВ-реклами. Таму, за некоја реклама што Изи ја работел за фестивалот Браќа Манаки, најдов адаптирана верзија на еден постер за фестивалот, што го имам работено многу одамна за награден конкурс.

Сликичка од адаптираната верзија на мојот постер

Сликичката од адаптираната верзија на мојот постер

тест

Сликичката од адаптираната верзија на мојот постер на сајтот на Изи

Оригиналната верзија на мојот постер за конкурсот на Браќа Манаки

Оригиналната верзија на мојот постер за конкурсот на Браќа Манаки

Blizoo ја блокира портата бр. 465 на својата мрежа [писма од читатели]

Немав претстава дека Blizoo го пренасочува сообраќајот од портата бр. 465 (SMTPS) на својата мрежа.

blizoo - fiber power

Ако добро сум го разбрал Петар, сообраќајот од динамичките IP-адреси се спроведува преку преку портата бр. 25 низ серверот smtp-relay.cabletel.com.mk што, практично, ги одзема придобивките од користењето на SMTPS.

Здраво Гоце,

Би сакал да те запознаам со неколку работи за мрежата на кабелскиот оператор Близу за кои малку луѓе кои ги користат нивните услуги знаат. Веднаш да ти кажам дека не сум IT високо-образован, меѓутоа па и сум далеку од оние корисници „рестартирај го модемот/рутерот“.

Го користам e-mail на сервисот mail.ru. Кога не сум на мојот лаптоп, се логирам преку веб за да ја проверам поштата, меѓутоа кога сум дома (на мрежата на Близу во Скопје, Кисела Вода) пораките ги проверувам преку Outlook 2013 со IMAP конфигуриран клиент.
До пред извесно време (пред 1 месец) клиентот беше конфигуриран согласно препорачаните подесувања од сервисот mail.ru и сѐ си работеше најнормално, немаше никаков застој во однос на моето користење на поштата. Со писмо од сервисот mail.ru бев известен дека подесувањата (993 SSL – imap.mail.ru/587 TLS – smtp.mail.ru) кои јас од дома за да проверам пошта ги користам треба да ги променам во 993 SSL – imap.mail.ru/465 SSL – smtp.mail.ru поради надградувањето на нивниот систем заклучно со крајот на месец февруари.

Тука настанува мојот проблем со нивната мрежа (мрежа без проблеми како тие ја нарекуваат), т.е. интернет мрежата на Близу. Имено, 465 SSL – smtp.mail.ru кај нив (од не знам која причина) е блокирана. Прво мислев дека мојата домашна мрежа е проблем, меѓутоа после повеќекратни тестирања од повеќе уреди и оперативни системи, на повеќе локации (проверував од кај роднини и пријатели за истиот проблем) утврдив дека проблемот е глобален, на целата нивна мрежа. И почнав да реагирам на начините кои мене ми се достапни како потрошувач. Цел февруари месец, јас упорно барав објаснување од Близу зошто тоа е така, на кои барања добивав благородни одговори дека ќе сум контактиран, но не бев. Дури вчера на 01 март јас добив одговор од ИТ оператор на Близу (извесен Никола Николовски) што е одговорот на мојот проблем.

Дечкото ми даде објаснување дека за да можам да користам 465 SSL – smtp.mail.ru морам да поднесам барање за фиксна IP адреса со МЕСЕЧНА претплата од 200 денари (пази цена!). Со моменталната динамична адреса нема да можам да користам 465 SSL – smtp.mail.ru бидејќи нивната мрежа барала исклучиво за smtp да се користи нивниот сервер т.е. smtp-relay.cabletel.com.mk port-25. Било кое друго подесување за smtp према дечково нема да работи и тоа е така неколку години. Е сега, ми дојде нелогично неговото тврдење бидејќи јас претходно на нивната мрежа користев и google mail со IMAP и smtp па одеше без проблеми. И подесувањата 993 SSL – imap.mail.ru/587 TLS – smtp.mail.ru работеа без проблем. Сега, според кажувањата јас сум обврзан да го користам нивниот сервер за праќање пораки (пошто од не знам која причина не сакаат да ја ослободат портата 465 SSL) или ако не сакам така, тогаш фиксна IP и плаќање 200 денари на месец за да се логирам директно на 465 SSL – smtp.mail.ru.

Операторот притоа ми кажа доколку не ми одговара тоа да си го користам web сервисот (а на IMAP) на mail.ru (доколку не плаќам за фиксна IP). И секако, напомена дека тоа не е основ за прекинување на претплатничкиот договор бидејќи јас сепак можам да праќам пораки НО само преку нивниот сервер а не преку друг (наводно претходно имале лоши искуства со праќање на спамови преку нивната мрежа па морале ова решение на штета на претплатник како мене, заради нивната очигледна неспособност да си го решат проблемот). Мене сѐ уште не ми е јасно како јас користев google mail со IMAP и smtp и одеше без проблеми кога дечково упорно тврдеше дека немало шанса тоа да се случува (кога де-факто тоа и се случува/ше).

Не знам зошто инсистираат да користам нивен сервер кога проблемот е многу јасен и не сакаат да го отстранат. т.е. портата 465 SSL не сакаат да ја ослободат. Јас сум сега приморан да користам сервер во кој немам доверба или да плаќам 200 денари за фиксна IP (што е глупост ноторна).
Само за пример, ни T-Home ни Телекабел ни ONE немаат вакви забрани, т.е. 465 SSL кај нив функционира најнормално.

Фала ти за времето,

Петар И. Димитров

Благодарност до Петар што сподели повеќе информации за овој проблем со мене.

ДОПОЛНУВАЊЕ #1: Правилник за видот и содржината на податоците кои операторите на јавни комуникациски мрежи и/или давателите на јавни комуникациски услуги се должни да ги објават во врска со општите услови за пристап и користење

ДОПОЛНУВАЊЕ #2: Извадок од правилникот во ДОПОЛНУВАЊЕ #1

VII. ЈАВНИ УСЛУГИ ЗА ПРЕНОС НА ПОДАТОЦИ

Член 41

Пристап и користење на јавна услуга за пренос на податоци преку кабелска мрежа

(5) Доколку операторот и/или давателот на услуги врши ограничување на претплатниците во однос на достапноста на одредени апликации, содржини и/или услуги, за истото треба да обезбеди јавно достапни информации со детално образложение за причините за ограничувањето.