Што всушност значи SEO во пракса?

Има толку многу книги што наводно продаваат техники и механизми за успешна оптимизација за Интернет пребарувачи, што се добива впечаток дека SEO (Search engine optimization) е нешто што можат да го знаат само професионалци, специјализирани маркетинг агенции и корпорации.

За среќа, работите во пракса се многу поедноставни, па вашиот веб-сајт може веќе и да е SEO френдли, а вие да не сте ни свесни за тоа.

Што значи SEO во пракса?

Иако, (за среќа) не можам себеси да се наречам експерт за SEO и да тврдам дека следниве точки се апсолутно вистинити, сепак преку лични искуства имам дојдено до овие четири заклучоци:

 • употреба на добро смислени наслови;
 • употреба на едноставни клучни зборови;
 • употреба на општи клучни зборови;
 • оптимизирање на веб-сајт за поголема брзина при прелистување.

Употреба на добро смислени наслови

Тоа подразбира во тагот <title>, во заглавието на веб-страницата, да бидат наведени термини што се содржани во текстот на страницата. Исто така важно е насловот да биде краток (7-8 зборови).

Употреба на едноставни клучни зборови

Наместо во тагот <meta>, за клучни зборови на страницата да употребите „молерски услуги во Македонија, молери, македонски молери“, наведете „молер, услуги, Македонија“. Трудете се секогаш да употребувате што е можно пократки клучни зборови.

Употреба на општи клучни зборови

Покрај тоа што клучните зборови треба да се кратки, тие треба да се и општи. Наместо да употребувате „молеро-фарбарски услуги, молери, молерисување“, употребете „молер, фарба, услуги“. Притоа имајте во предвид дека нема потреба двапати да внесувате исти зборови, како на пример „молер, молери“. Доволно е да внесете само „молер“ како клучен збор и сте ја завршиле работата.

Оптимизирање на веб-сајт за поголема брзина при прелистување

Колку побрзо ви работи веб-сајтот толку побрзо до него ќе можат да пристапат „пајаците“ на пребарувачите, а со тоа и побрзо, вашиот веб-сајт ќе стане достапен во резултатите од пребарувањата на крајните корисници.

Наместо заклучок

Слободно искористете го овој запис, за да споделите ваши SEO техники преку оставање коментар.

1 кабел – минимум 8 часа

Уште една викенд екскурзија со EVN Македонија.

Овој пат, повод беше (како што ме информираа од EVN) изведувањето на градежни работи од некоја компанија, при што бил оштетен 10 киловатен кабел на EVN. Се чекало на полицијата да направи записник, па да се почнело со исправката на дефектот.
очај EVN Македонија
Струја снема околу 10:30 часот. Околу 12 часот, кога се јавив да се информирам, се чекаше на пристигнувањето на полицијата – значи на полицијата ѝ треба најмалку час и половина да се одѕве на ехо.

Кога се јавив во 16:45, ме информираа дека записникот бил направен и дека се работело на надминување на проблемот и најдоцна до 18 часот, а можеби и порано, ќе сме добиеле електрична енергија. Електрична енергија добивме неколку минути пред 19 часот.

Неверојатно е колку се зачестени прекините во снабдувањето со електрична енергија во општина Бутел. Како одминува времето, така сè помалку сме во можност да му извадиме 7 дена на последниот прекин во снабдувањето. Претпоставувам дека следниот предизвик ќе биде да се живее со прекини, два пати неделно. Исто така неверојатно, е колку темелни објаснувања даваат операторите на EVN Македонија.

Ги повикувам новинарите, почесто да известуваат за ваквите испади на компанијата, зашто единствено на тој начин може да се изврши притисок за трајно надминување на проблемите на граѓаните.

#ucebnik

Дечки и девојки, што многу знаете да продавате памет по Твитер и останати социјални мрежи.

Следниот пат, кога ќе се случи сличен испад како овој со учебникот за петто одделение (а, ќе се случи), помислете каде навистина треба да го инвестирате Вашиот интелект. Наместо да презирате малограѓанштина, соочете се со неа. Засукајте ракави и повратете ја изгубената територија.

Таму каде што денес би можеле да делувате Вие, делува пониска развојна форма од Вас, што нашла начин да си приграби место во континиумот. Нашла начин – значи делувала активно на решавање на личниот проблем со подреденоста.

Денес, сите ние имаме проблем со подреденоста, но најмногу што можеме да сториме е да правиме бука по виртуелни мрежи, каде има минимални шанси некој да нè чуе? Ниту мислам дека сме го дале максимумот, ниту пак верувам дека ете баш ние сме ја имале среќата да стигнеме до безизлезот.

Ако сте против сите испади на малото граѓанство, покажете дека Вие сте поголемо граѓанство. Ако Ви се дадени легитнимни мерки за изразување незадоволство, користете ги нив. Не барајте алтернативи со полесни патишта.

Сакате промени? Направете промени! Не чекајте нови лидери, зашто во Македонија такви нема да се родат во наредниве триесеттина години. Зад кревката марихуана што слободно си расте, ќе наѕираат само евтини профитери и уште помали граѓани од овие, на кои денес им се потсмевате.

Па после и Вие ќе постанете транзициони родители за Вашите деца. Марионети, пиуни, кловнови…

Како вашите деца тогаш ќе знаат дека треба да Ве избават од тонење, ако денес Вие ги учите на морал, од малограѓанскиот учебник?

WordPress 3.0 на македонски јазик

Би сакал да искажам јавна критика на последната надградба на македонскиот превод за WordPress. Не знам од кои причини, авторот на последниот превод внесува радикални измени во локалето и во целост ја занемарува работата на претходните преведувачки тимови, што со години придонесувале за локализацијата на WordPress.

WordPress 3.0 mkfail

WordPress Македонија е проект започнат на 15. Јануари, 2010 како место на кое ќе може сите македонски вордпресџии да ја добијат потребната помош и совети за како да си го уредат својот блог или сајт, а од 17. Април, 2010 започна и со објавување на постови поврзани општо околу блогирањето и совети за „младите“ блогерџии.

Свесен сум дека WordPress Македонија е релативно нов проект, но тоа не може да биде оправдување за преземање на непромислени чекори, што се одразуваат на сите локални корисници.

Лични забелешки

 • месеци и денови со голема почетна буква;
 • Е-мајл наместо е-пошта;
 • општи и збирни именки со голема почетна буква;
 • непромислено испуштање и додавање зборови;
 • менување на контекстот од оригиналните стрингови.

Во продолжение погледнете ја разликата во заглавијата на претпоследната и последната верзија на македонскиот превод. Намерно или не, сите претходни локализатори не се наведени.

 • Заглавие на mk_MK.po на WordPress 2.9.1
  # translation of wordpress.po to Macedonian
  # Macedonian (mk_MK) translation for WordPress.
  # Copyright (C) 2008 WordPress contributors.
  # This file is distributed under the same license as the WordPress package.
  # Vladimir Stefanov , 2004, 2005.
  # Зоран Димовски , 2005.
  # Jovan Kostovski , 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010.
  msgid ""
  msgstr ""
  "Project-Id-Version: mk_MK\n"
  "Report-Msgid-Bugs-To: wp-polyglots@lists.automattic.com\n"
  "POT-Creation-Date: 2010-01-05 04:57+0000\n"
  "PO-Revision-Date: 2010-01-07 00:30+0100\n"
  "Last-Translator: Jovan Kostovski \n"
  "Language-Team: Macedonian <>\n"
  "MIME-Version: 1.0\n"
  "Content-Type: text/plain; charset=UTF-8\n"
  "Content-Transfer-Encoding: 8bit\n"
  "Plural-Forms: nplurals=2; plural=n != 1\n"
  "X-Generator: Lokalize 0.3\n"
 • Заглавие на mk_MK.po на WordPress 3.0
  # Translation of Development (trunk) in Macedonian
  # Translation of Development (trunk) in Macedonian
  # This file is distributed under the same license as the Development (trunk) package.
  msgid ""
  msgstr ""
  "PO-Revision-Date: 2010-06-23 12:40+0100\n"
  "MIME-Version: 1.0\n"
  "Content-Type: text/plain; charset=UTF-8\n"
  "Content-Transfer-Encoding: 8bit\n"
  "Plural-Forms: nplurals=2; plural=n==1 || n%10==1 ? 0 : 1;\n"
  "X-Generator: GlotPress/0.1\n"
  "Project-Id-Version: Development (trunk)\n"
  "POT-Creation-Date: \n"
  "Last-Translator: Boris Kuzmanov \n"
  "Language-Team: \n"

До WordPress Македонија

Апелирам до WordPress Македонија да ги корегира сите печатни грешки на нивниот веб-сајт.

WordPress Македонија ги цени своите читатели и нивната поддршка и нуди високо ниво на заштите на личните податоци.Ние ги почитувате сите лични информации кои ни ги давате и ни е важна нивната заштита.

Ја повикувам WordPress Македонија активно да работи на создавање заедница, инаку целата идеја околу проектот ќе доживее неуспех.

Се разбира, подготвен сум и лично да се вклучам во проектот.