Google Images на кирилица

Google-Sliki

Интересно! Претпоставувам дека ова ќе биде применето и за останатите сервиси.

Нете – те

 • ваљда = веројатно (Ваљда ќе дое. = Веројатно ќе дојде.)
 • уствари = всушност (Уствари, он знае. = Всушност, тој знае.)
 • тачно = точно (Тачно е, дека дојдоа. = Точно е, дека дојдоа.)
 • зашто = зошто (Зашто не сакаш? = Зошто не сакаш?)
 • не долази у обзир = не доаѓа во предвид (Ма, не долазиш у обзир! = Ма, не доаѓаш во предвид!)
 • y = во (У сала, во 12! = Во сала, во 12!)
 • глеа = гледа (Глеаш? = Гледаш?)
 • он = тој (Он викаше… = Тој викаше…)
 • она = таа (Она се расплаче. = Таа се расплаче.)
 • они = тие (Они играа баскет. = Тие играа кошарка.)
 • у право = во право (У право си тато! = Во право си тато!)
 • стварно = навистина (Е, стварно претеруваш! = Е, навистина претеруваш!)
 • невероватно = неверојатно (Просто невероватно беше! = Беше, просто неверојатно!)
 • врло = многу (Врло, врло добро. = Многу, многу добро.)
 • момак = момче (Бев со еден момак, по работа. = Бев со едно момче, по работа.)
 • праи = прави (Не се праи фраер! = Не се прави важен!)
 • расположење = расположение (Нема расположење, шо? = Нема расположение, што?)
 • топ = супер (Топ! Топ, беше! = Супер! Супер, беше!)

Лично сметам дека нема покул луѓе, од оние што говорат литературен македонски јазик. Им се восхитувам и апелирам да не се претопат во толпата.

Досие Скопје – преземање

Он.нет ги има хостирано сите епизоди од серијата „Досие Скопје“ и тие се достапни за гледање, но нивниот видео плеер е нетипичен, па доколку сакате да преземете било која од епизодите, со помош на некој додатокот за Firefox – на пример: DownloadHelper, нема да можете. Сепак, со помош на Firebug можете да ги дознаете сите потребни информации и самите да ги составите директните врски до видеата што Он.нет ви овозможува да ги гледате преку нивниот плеер.

Во продолжение ги наведувам трајните врски (се надевам, такви и ќе останат) до епизодите. Со клик на било која врска, веднаш започнувате со преземање.

Врска до оригиналната XML датотека.

Претпоставувам дека врскиве веќе одамна ги има по други блогови/форуми/портали… сепак, еве ги и на Паблишер. Пријатно гледање. :)

SumatraPDF

SumatraPDF е мал, брз и отворен читач на PDF документи и еден од „најлесните“ со коишто досега сум се сретнал. Апликацијата е сè уште во развојна фаза – „beta“, но со секое наредно издание е сè подобра и поприменлива. Ја користам веќе подолго време и активно учествувам во нејзината локализација на македонски јазик.

Повод за овој краток запис, е новата верзија 0.9.4. SumatraPDF, сега, е доволно стабилен PDF читач за секојдневна употреба. Во поранешните верзии имаше значителни грешки во рендерирањето, но сега, тие проблеми се минато. Ви препорачувам да го пробате и да оцените, дали може и вам да ви служи.

SumatraPDF

Засега, SumatraPDF е достапен единствено за Windows, но се надевам дека во иднина, листата на поддржани платформи ќе биде проширена и ќе биде можно да се премине на што помасовна употреба на овој одличен PDF читач. Доколку сакате, можете да земете и активно учество во развојниот процес.

Апликацијата ја развива Krzysztof J. Kowalczyk. Таа се базира на MuPDF и достапна е на многу јазици. За повеќе информации, повелете на основната веб страница.