bimilk го користи „Ubuntu фонт“

bimilk со Ubuntu фонт

Интересно е што се одлучиле токму за овој изглед на букви. Претпоставувам дека и за логото се користени истите букви со одредени модификации (како на пример на почетната буква – буквата „b“).

Не знам како во пракса е изводливо да се испочитува лиценцата под која е објавен овој фонт, но мислам дека најдов најмалку 3 услови, што со објавувањето на оваа реклама се прекршени. Следуваат цитати од LGPL лиценцата, од глава 4. „Combined Works“:

Give prominent notice with each copy of the Combined Work that the Library is used in it and that the Library and its use are covered by this License.

Accompany the Combined Work with a copy of the GNU GPL and this license document.

For a Combined Work that displays copyright notices during execution, include the copyright notice for the Library among these notices, as well as a reference directing the user to the copies of the GNU GPL and this license document.

Исто така би сакал да знам и кое студио за графички дизајн стои зад овој идентитет на bimilk.

Сосема ми е јасно дека отсекогаш имало недостиг на фонтови со кирилични букви, но исто така ми е јасно и дека условите за користење на тоа што е бесплатно (а можеби и на сè останато) кај нас никогаш не се почитуваат. Не дека ова што го напишав, на било каков начин ќе допре до нашите „креативци“, ама сепак тоа сериозно говори за нивната непрофесионалност.

МySpace не нè фиромизира повеќе

myspace

Претпоставувам дека и ова е дело на Владата на Република Македонија. Стабилна економија, сериозни институции, респект по социјалните мрежи, задоволни граѓани! ;-)

Сега уште да ги забранат Facebook, Myspace, Hi5, Hi6… во државните инситуции… Што? Mислите дека нема? Алооо… остваруваме!!!

„9“ – Shane Acker

„9“ е анимиран филм на Shane Acker објавен во 2005 година. Работен е 4 и пол години. За неговата изработка авторот бил инспириран од Jan Svankeyer и браќата Quay.

Мрачна атмосфера, многу прашања, напнатост, несигурност, смрт, бегство, херојство… Вистинско ремек дело!

„9“ – Shane Acker

Краткиот анимиран филм беше награден со студентски оскар на 12 јуни 2005 година. Меѓутоа дури потоа работите почнуваат да стануваат интересни. Во 2006 година филмот е промовиран и на „The Animation Show“. Денес, Shane Acker работи на долгометражна адаптација на филмот, што пред извесно беше најавена со спектакуран трејлер. Долгометражниот филм „9“ ќе биде објавен на 9.9.2009, во продукција на Tim Burton. Подолу можете да го погледнете одличниот трејлер. Сепак препорачувам гледање во HD, преку оваа врска.

Одамна не сум се возбудил вака за некој анимиран филм. Се надевам дека нема да разочара.

Дополнително

CAS за џабе

Content-aware scaling е една од новините во Photoshop CS4 со кои Adobe особено се гордее.

Зад технологијата се крие мошне корисна можност за интелигентно менување на димензиите на дигитални фотографии без растегнување т.е. без дисторзирање на нивната содржина. Не велам дека технологијата е преценета, ама многу се радувам што веќе има бесплатно решение за проблемот што Adobe би ни го решил за илјадници долари.

Seam Carving GUI е отворена (GPL) апликација достапна за GNU/Linux, Windows и Mac OS X. Хостирана е на Google Code и се разбира е бесплатна за преземање. Со неа постигнав одлични резултати што беа сериозно подобри во однос на тие што ги постигнав на пробната верзија од Photoshop CS4, додека ја тестирав.

Во продолжение погледнете ги приложените примери:

Слика 1 – оригинална верзија

Слика 1 – обработена верзија

Слика 2 – оригинална верзија

Слика 2 – обработена верзија

Сè на сè Seam Carving GUI е супер играчка, a во исто време и сериозно решение за предизвикувачки проблем каков што е редимензионирањето на дигитални фотографии. Драго ми е што ѝ пркоси на индустријата и го разоткрива лицемерието на гигантите како Adobe.

Инаку, за Seam Carving GUI дознав преку Life Hacker.