Макфест го има Leopard во позадина

Не знам дали е од невнимание или од неупатеност, ама боде очи.

Макфест го има Леопард во позадина

Макфест постер

Aurora: Mac OS X 10.5 позадина

Aurora: Mac OS X 10.5 позадина

Баш би сакал да знам под која лиценца Apple ја има објавено позадинава и дали всушност ова што го прави Макфест е легално.

Aurora на Flickr

Неорганизација

Кога ќе се побара од мене да направам нешто за слободното општество во Македонија, обично им давам приоритет на тие задачи и ги завршувам во најкус можен рок.

Ги работам волонтерски и не очекувам ништо за возврат. Сепак, изминатава недела се случија работи што ми создаваат сомнеж дека тоа што било побарано од мене, навистина некому му треба. Нема да генерализирам и ќе бидам многу презицен. Со Билјана Кочовска имавме една непродуктивна дискусија, што ме наведе на грешка од моја страна… Друг пат ќе бидам попретпазлив. Во тоа сум сигурен.

Се разговара за изработка на постер за Software Freedom Day 2008:

16 септември 2008

 • (23:19:58) Bi: ќе помогнеш ти нешто? :)
 • (23:20:21) Goce Mitevski: да, како и секогаш :)
 • (23:20:36) Bi: :)
 • (23:21:07) Bi: па зашто не се јавиш јасно гласно :)))
 • (23:21:15) Bi: вака јас мислам никој нема
 • (23:22:02) Goce Mitevski: па зашто се испозафатив со триста работи и не сум вклучен во дискусијата ич… ама на потреба ќе одговорам во било кое време :)

19 септември 2008

 • (23:00:59) Bi: a be dizajn
 • (23:01:02) Bi: nekoj
 • (23:01:06) Bi: :)
 • (23:01:22) Goce Mitevski: :) може може
 • (23:02:44) Goce Mitevski: за што?
 • (23:03:00) Bi: ne prati[ na lista?
 • (23:03:08) Goce Mitevski: не
 • (23:03:14) Bi: :(
 • (23:03:14) Goce Mitevski: ај ќе прочитам сега
 • (23:03:19) Bi: aj
 • (23:05:01) Goce Mitevski: Јас имам еден концепт дизајн, ќе го скенирам покасно вечерва и ќе ви го пратам или тука или на фликр…
 • (23:05:07) Goce Mitevski: Стојанче да не прави веќе нешто
 • (23:05:09) Goce Mitevski: ?
 • (23:05:18) Bi: pa go nema
 • (23:05:21) Goce Mitevski: не дека ми менува, онака прашувам
 • (23:05:22) Bi: a ve’e docnime >(
 • (23:05:30) Goce Mitevski: ќе средам на брзинка јас
 • (23:05:34) Goce Mitevski: каква ти беше идејата
 • (23:05:49) Goce Mitevski: нешто колку да ме насочиш во кој правец да размислувам
 • (23:05:50) Goce Mitevski: …
 • (23:06:13) Goce Mitevski: ах извини, пишувало на листа
 • (23:06:14) Bi: а бе шо знам, немам некоја посебна идеја
 • (23:06:15) Bi: :(
 • (23:06:23) Goce Mitevski: чистам, миша што има напишано
 • (23:06:26) Bi: треба да смислам текст
 • (23:06:26) Goce Mitevski: предложено
 • (23:06:27) Bi: :(
 • (23:06:52) Goce Mitevski: за утре е флаерот?
 • (23:07:10) Bi: па да имаме нешто за да бараме некој да го печати
 • (23:07:19) Bi: спонзор, мора да имаме флаер некаков
 • (23:07:29) Goce Mitevski: ок, те прашувам за да знам колку време имам
 • (23:07:39) Goce Mitevski: да се испланирам
 • (23:08:19) Goce Mitevski: а можеш ли да ми кажеш што е важно да содржи флаерот
 • (23:09:39) Goce Mitevski: плус формат да ми кажеш
 • (23:09:50) Bi: па да има инфо што е слободен софтвер и слободна култура и поим немам
 • (23:09:54) Bi: ај ќе смислам нешто сеа
 • (23:09:58) Goce Mitevski: димензии на флаерот
 • (23:10:17) Goce Mitevski: па има миша убаво напишано на листа… а освен текстот логоа некои
 • (23:10:18) Bi: а бе нека е а5
 • (23:10:21) Goce Mitevski: треба да има?
  (23:11:04) Bi: па нека има на 2с.мк
 • (23:11:13) Bi: и на спонзорите ко ќе ги најдеме :))
 • (23:11:19) Bi: ама и треба нешо за децава
 • (23:11:19) Goce Mitevski: :)
 • (23:11:24) Bi: што ќе учествуваат
 • (23:11:27) Bi: да му се сневиди
 • (23:11:35) Bi: со нив утре ќе договараме
 • (23:11:43) Bi: ама пак убо е да имаме некој почетен
 • (23:11:44) Bi: дизајн
 • (23:11:49) Goce Mitevski: ок
 • (23:12:00) Goce Mitevski: ај ќе направам нешто па ќе менуваме после содржина
 • (23:12:45) Bi: ок
 • (23:15:01) Goce Mitevski: комуницирај го стојанче во меѓувреме ако можеш, за да не губиме време на дупла работа… јас сепак ќе смислам дизајн
 • (23:15:28) Bi: ок

20 септември 2008

 • (19:20:04) Goce Mitevski: тука си?
 • (19:20:21) Bi: да
 • (19:20:33) Goce Mitevski: го ѕирна постерот?
 • (19:20:46) Bi: да
 • (19:20:50) Bi: фин е
 • (19:21:30) Bi: само можно било да ги користат ланските, имале повеќе испечатено, па изгледа ќе се прават само флаери и предна страна на цд-а
 • (19:21:40) Bi: има ушпте два предлози
 • (19:21:44) Bi: http://i37.tinypic.com/260xst4.png
 • (19:21:47) Bi: на тојанче
 • (19:22:08) Bi: и на васко http://bach.taneski.com/sfd/letok.png
 • (19:22:29) Goce Mitevski: супер
 • (19:22:34) Goce Mitevski: нека има избор
 • (19:22:35) Goce Mitevski: :)

 • (23:10:04) Goce Mitevski: за овој предлог се решивте?
 • (23:10:04) Goce Mitevski: http://bach.taneski.com/sfd/letok.png
 • (23:11:32) Bi: овој пшредлог сега прв пат го ставив на листа
 • (23:12:26) Goce Mitevski: аха… ок, фино ќе беше сите да се стават на едно место за да може да се одбира од една локација… да не се шета по пораки

 • (23:13:15) Bi: па стојанче не го ни стави неговиот
 • (23:13:39) Goce Mitevski: е ако де, ти ги имаш сите…
 • (23:13:49) Goce Mitevski: уствари што ти се мешам па јас
 • (23:13:55) Goce Mitevski: :)

 • (23:17:48) Bi: да, ама стојанче мене ми го покажа, а не е сигурен дека е добро за флаер
 • (23:18:26) Goce Mitevski: ок

I’m MAC

врска до видеото

The Dark Knight

Импресиониран сум.

Задоволен. Убеден дека ова е најдобриот Бетмен филм досега. Филмот е мрачен, непредвидлив, сериозен, забавен, ни малку наивен и сосема ги оправдува парите што ги заработува. Плус маската на Two Face е брилијантна! А да! Специјалните ефекти се во функција на филмот и не заслепуваат беспотребнo.

Кој не го гледал, да го гледа што побрзо. Еве ја моментално најдобрата скринер копија од филмот.

Особено вредни се линиите што ги изговара Хит Леџер. И ова, не го велам туку така. Еве извадок со едни од моите омилени линии:

Бетмен
00:07:22,002 –> 00:07:23,669
Then why do you want to kill me?

Џокерот
00:07:26,105 –> 00:07:29,865
I don’t want to kill you!
What would I do without you?

Џокерот
00:07:29,866 –> 00:07:38,075
Go back to ripping off mob dealers?
No, no. No! You.. complete me.

Бетмен
00:07:38,076 –> 00:07:40,271
You’re garbage. You kill for money.

Џокерот
00:07:40,272 –> 00:07:42,289
Don’t talk like
one of them. You’re not!

Џокерот
00:07:42,290 –> 00:07:50,066
Even if you’d like to be. To them you’re
just a freak. Like me.

Џокерот
00:07:50,586 –> 00:07:52,030
They need you right now.

Џокерот
00:07:53,597 –> 00:07:59,168
When they don’t,
they’ll cast you out.

Џокерот
00:07:59,169 –> 00:08:05,255
See there are morals, your code…
it’s a bad joke.

Џокерот
00:08:06,127 –> 00:08:08,287
Dropped at the first
sign of trouble.

Џокерот
00:08:10,263 –> 00:08:12,718
They are only as good as
the world allows them to be.

Џокерот
00:08:13,405 –> 00:08:15,323
I’ll show you. When the chips are down

Џокерот
00:08:16,531 –> 00:08:21,446
these civilized people,
they’ll eat each other.

Џокерот
00:08:22,671 –> 00:08:28,055
See, I’m not a monster.
I’m just ahead of the curve.

Бетмен
00:08:38,483 –> 00:08:39,649
I have one rule.

Џокерот
00:08:39,650 –> 00:08:43,113
Oh.. Then that’s the rule you’ll
have to break to know the truth..

Бетмен
00:08:43,114 –> 00:08:44,115
Which is?

Џокерот
00:08:44,116 –> 00:08:47,240
The only sensible way to live
in this world is without rules.

Џокерот
00:08:47,241 –> 00:08:49,812
And tonight you’re gonna break
your one rule.

Бетмен
00:08:50,094 –> 00:08:51,058
I’m considering it.

Џокерот
00:09:39,600 –> 00:09:46,948
You have nothing to threaten me with.
Nothing to do with all your strength.

Џокерот
00:09:48,106 –> 00:09:49,985
Don’t worry.
I’m gonna tell you where they are.

Џокерот
00:09:49,986 –> 00:09:55,180
Both of them. And that’s the point.
You’ll have to choose.