Книг`о меме

Ме тагираше Стојанче.

Правилата:

  • земи било каква книга во непосредна близина
  • отвори на 123 страница, ако има
  • јасно прочитај ги првите 5 реченици кои почнуваат на страната
  • следните три, после петте, вкуцај ги на блог
  • наведи го насловот и авторот на делото
  • тагни следни 5 блогери

Петре М. Андреевски „Сите Лица На Смртта“

Нозете и ципите меѓу ноктите им се врцрвени од претање. Времето е на прагот од летото и сонцето е слезено на земјата. Мислиш дека и тоа прета во подновената трева на ледината.

Тагирани: Гудбајтс, Xhuli, Кибер Котле, Јован, Уфо

Bee Movie

Слика од анимираниот филм
Е уште ова го немав видено… Анимираниов филм е супер! Некои критичари велат „што може овој филм да им понуди на децата освен блескава анимација и неколку сцени инспирирани од видео игри“, јас би рекол многу повеќе од тоа што било кој анимиран филм им го понудил досега. Но, морам да признаам дека има и многу хумор за возрасни. Го уапсија Стинг зашто без дозвола го користел зборот sting како уметничко име („Mr. Sting have you ever been stung“, ха ха ха… ). И уште еден брилијантен цитат од пред самиот крај на филмот:

Пчелата: …my mosquito assosiate would be able to help you.
Кравата: Is he a lawyer too?
Комарецот: …I was already a blod-sucking parasite… All I needed was a briefcase!

Јумла 1.5

Многу новости, многу промени… сè на сè, одлично издание. Подготвив една галерија од инсталацијата набрзинка. Честитки за изданието и само напред. :)

За "MAC" или "PC"?

Има еден релативно глупав веб-сајт кој често го посетувам кога ми е здодевно и обично успева да ми потроши најмногу 5-10 минути од досадата, но денес за прв пат се фатив себеси како всушност читам нешто на Inethouse.

Некој корисник решил по 4 години да го надгради компјутерот, па бара мислење од останатите корисници дали да остане со Windows XP, да се одлучи за Vista или пак да се преориентира на MacOS. Многумина коментирале… еден според мене е реален:

Never go for a mac my friend! If you wanna buy a mac but install windows that will be fine (having both os). But don’t believe what they say in their ads. They say “Think Different”. Thinking different is NOT enough! Mac is for people who don’t know any thing about PC or trouble shooting. They just want something that works that they can check their email, chat, use iBlah to make pretty stuff to show off for their friends. But the truth is there is yea it just works, But there is not much to work with! You can’t make a website with .mac and sell it. Cuz it’s SO DAMN ugly and it’s SO limited in designing. For video/Music editing/compositing people use mac in the industry. But I don’t get WHY? There are A BUNCH of programs that are WAY better than the ones are used in mac. In Animation industry people use Windows mainly. For programming, .NET, ASP and PHP people use mostly Windows. For hosting is 40% Win and 60% Linux and I prefer linux in this case (not mac). And finally in HARD CORE realtime editing people use windows but mostly Unix systems like IRIX. врска

Никогаш не сум користел Mac, но по сите нивни глупави реклами, презентации, мислења и заблуди, некако сè ме тера на мислење дека, штом некој толку многу посветува внимание на шминкање на својот производ, сигурно има многу добри причини и премногу слободно време за да ги прикрие неговите слабости. Со други зборови има лоши задни намери. Ако се симне шминката, тогаш MacOS X нема да биде ништо подобар од било која современа ГНУ/Линукс дистрибуција. Денес за ГНУ/Линукс има прекрасни апликации (Blender, OpenOffice.org, Firefox, Thunderbird, Amarok, Miro, Gimp, Pidgin, Compiz Fusion…), што се исклучително пријателски ориентирани и многу, многу стабилни. Доколку MacOS X „го користат професионалци“, зошто истите тие професионалци не би можеле да цртаат, дизајнираат, обработуваат во Inkscape, Blender, Gimp?! И кој вели дека во Windows Vista е полесно да се снајде човек отколку во Ubuntu, на пример? Тој што мисли така веројатно има погрешно мислење за сопствените квалитети и капацитети, па не му е ни важно дали постои план Б кој е подобар од неговиот. Кога таквите луѓе ќе почнат да користат ГНУ/Линукс, човештвото ќе може навистина да се гордее… не заради отворениот код… не заради лиценците… туку заради патот по кој ќе почне да се движи. Тогаш веројатно ќе се слуша само џез и блуз. (I wish :))

Во овој релативно краток период откога го истражувам ГНУ/Линукс (главно Ubuntu/Kubuntu/Xbuntu/Knoppix/Mandriva/Fedora) постојано ми се провлекува една иста мисла: луѓето што успеале целосно да преминат на ГНУ/Линукс меѓу другото, се слободни од предрасуди, речиси секогаш знаат точно што бараат и што сакаат, умеат да направат разлика помеѓу добро и лошо и за среќа или не, се надвор од „толпата“.

Во оној момент кога Adobe ќе реши да објави ГНУ/Линукс верзии од Creative Suite, Apple ќе почне да пропаѓа и конечно ќе остане да се добие потешката битка со Microsoft. Ако тоа не се случи до 2010 тогаш веројатно нешто погрешно сум разбрал и сум преценил. :)