Firefox 3 на повидок

Firefox logo

За околу една недела би требало да се појави првата бета од Firefox 3, за која денеска особено многу се крена прашина на Digg. Некој се истрчал пред време, нели како што се случуваше и за Двојката, што според мене не е лоша работа.

Мошне љубопитен, стигнав до неофицијалниот билд и морам да кажам дека сум прилично изненаден (Places, подобрено уредување на работната околина, нова генерација менаџер за преземање, Restart Firefox копче, пребарување низ посетените веб сајтови директно од лентата за внесување адреси, и Plugins е во Додатоци, посебен прозорец со информации за прегледуваниот веб сајт, нов сегмент во Опции наречен Applications, менаџерот за лозинки сега прашува за запомнување по најавувањето на веб сајтот…). Коска! Има доволно новини во преден план, а верувам уште стотици пати по толку во заднина. Задоволен сум уште сега, иако станува збор за близу финална верзија. Бета е, па би требало да има уште полирање. За прв пат во Firefox, после дооо…олго користење, во овој билд, ја почувствував цврстината на корисничката околина на Opera. Ми се чини добро :)

Running with Scissors

сликичка

Го пуштивме онака без врска и испадна супер филмче. Ако имате време, погледнете го Running with Scissors.

  • Режија: Рајан Марфи
  • Улоги: Анет Бенинг, Алек Болдвин, Гвинет Партлоу, Иван Рејчел Вуд, Брајан Кокс…
  • Година на издавање: 2006

The story of how a boy was abandoned by his mother and how he, later, abandoned her. The year he’ll be 14, the parents of Augusten Burroughs (1965- ) divorce, and his mother, who thinks of herself as a fine poet on the verge of fame, delivers him to the eccentric household of her psychiatrist, Dr. Finch. During that year, Augusten avoids school, keeps a journal, and practices cosmetology. His mother’s mental illness worsens, he takes an older lover, he finds friendship with Finch’s younger daughter, and he’s the occasional recipient of gifts from an unlikely benefactor. Can he survive to come of age? {jhailey@hotmail.com}

„Напред“

Да ми речеше некој дека после година ипол користење т.н. бродбенд Интернет ќе се вратам на dial-up, ќе му се изнасмеев ама и тоа можело да се случи… ќе помине. Еве еден ретро запис напишан на нецели 56K. Мирис на навталин и три важни новини!

  1. По безмалку 2 месеци чекање и неуспешен старт, го раскинав Соло101 договорот со Он.нет
  2. Поднесов приговор за раскинување на договорот за WADSL… во понеделник за исходот…
  3. Видов во каква бирократија се претворил Он.нет
  4. Сите луѓе што ги затекнав во салоните на Он.нет беа дојдени за да си ги раскинат договорите за користење Интернет преку Он.нет
  5. Gimp има супер нов сајт
  6. Излезе нова верзија од Pidgin |белешки за изданието|
  7. Објавена е првата бета верзија од Opera 9.5

Македонски Телекомуникации VS Он.нет

Не ги сакам ни едните ни другите, ама ова што денес ми се случи несомнено ги става МТ во поповолна позиција. Се појави проблем со телефонската линија, па на секој завртен број се активираше пораката „Немате кредит за следните повикувања!“ иако станува збор за пост-пејд претплатнички број. За среќа, бројот за грижа за корисници е достапен без оглед на проблемите со линијата, па се јавив и пријавив за проблемот. Ми се јави љубезен господин, па бев префрлен на соодветната линија (без коментар дека сум се јавил на погрешно место) и потоа ми беше назначено да се прејавам за 1 час за информации, а ми беше земен мобилен телефон за контакт. Помина еден час, се јавив и ми рекоа дека проблемот е пријавен и дека се чека на соодветната општинска служба. Веднаш потоа добив повик на мобилен, па на фиксен, по што беше допрецизиран проблемот за по неколку минути истиот да биде решен, иако ми беше потенцирано дека решението нема да биде можно до понеделник. Не знам дали е среќна околност, меѓутоа задоволен сум. Од пријавувањето до решавањето на проблемот помина час и половина, што може да се толерира! Патем денот е сабота.

Чисто за илустрација, на 12 септември, со Он.нет склучив договор за префрлање од WADSL на Solo 101. Денес е 29 септември, уште чекам опрема, никој ме нема контактирано за ништо, на секое мое јавување добивам ист идиотски одговор „Има листи, кога ќе бидете на нив ќе ве контактираат!“, сè повеќе жалам што не си најдовр р’чка за да го раскинам проклетиот 2 годишен договор. Си реков ко божем за да скратам процедура, испадна ужас! Кога би имал шанса повторно да изберам, би ги избрал MT!